Kategoriarkiv: Turist i Makedonien

Turist i Makedonien? Så kan De eventuelt have glæde af dette ekstrakt af vore artikler fra og om Makedonien og især Nordmakedonien (tidligere fYRoM). Her er fokus på alternative læs- og seværdigheder for nysgerrige rejsende med blik for nutidens Nordmakedonien – herunder historieskrivningen.

Stednavne er fremhævet her i indledningen, så artiklerne eventuelt kan bruges som en guide for turister i Makedonien – eventuelt som supplement til betalte, autoriserede guider. Kendte turistmål som Sveti Jovan (Свети Јован Канео), Mavrovo (Маврово), Matka (Матка) og diverse kirker, klostre og ruiner, kan man læse om andre steder.

Makedonsk for begyndere er, som titlen antyder, en introduktion til begrebet “makedonsk”, fordi det så langt fra er ukontroversielt. De grundlæggende stridigheder omkring makedonsk “folk”, historie, geografi og sprog forklares. Zar Samuels fort i Ohrid (Самуилова крепост) er nævnt i forbindelse med forholdet til Bulgarien. Navnestriden med og mod Grækenland er også forklaret, men mere detaljeret i Makedonien: 23 år og fortsat navnløs. Her er statuerne af Philip II og Alexander den Store samt Philip II stadion i Skopje og lufthavnen også nævnt.

Alexander og Philip er en del af projektet Skopje 2014, hvis konfrontatoriske potentiale man kan orientere sig om i Skopjes sønderrivende sammenhængskraft. Står man på Makedonien-pladsen (Плоштад Македонија), på Makedonien-gaden (Ул. Македонија) eller i det hele taget i nærheden af den gamle stenbro, er artiklen god at læse. Eftersom nogle af Skopje-2014-effekterne er placeret uden for Skopjes centrum, er bydelene Kisela Voda (Кисела Вода), Gjorgje Petrov (Ѓорче Петров) og Aerodrom (Аеродром) også nævnt, ligesom rundkørslen ved den katolske kirke, parken over for parlamentet (Парк Жена-Борец), retsbygningen, centralkomiteens bygning ЧК (som nu er statsministerium) og den centrale arkade ГТЦ (GTC). Krusevo (Крушево) og Prespasøerne (Преспанско Езеро) er også nævnt.

En makedonsk dannelsesrejse fra oldtid til IKEA foregår på E75. Blandt de nævnte stednavne findes grænsestationen ved Gevgelija selvfølgelig fortsat, og det samme gør de oldmakedonske, arkæologiske sites Pella og Vergina samt byen Voden (Воден) eller Edessa. Og IKEA ligger fortsat i nærheden af lufthavnen i Thessaloniki.

Hvem er Johan? angår graffiti i Skopje, men byerne Ljubanci (Љубанци) og Ljuboten (Љуботен), hvor krigsforbrydelserne fandt sted i 2001, og sportsklubben Vardar er også nævnt.

De ægæiske makedonere er et smertensbarn  – eller måske snarere smertensbørn – i europæisk historie. I Nordmakedonien dyrker man smerten, hvilket artiklen Ægæiske makedonere får monument i Skopje introducerer. Monumentet i Zhena Borets-parken (Парк Жена-Борец) i Skopje er nævnt, men ellers angår det vistnok monumentet, som senere blev opført på 13. November-kajen.

For 100 år siden kom Den Store Krig til Makedonien angår stednavne som Thessaloniki eller Salonika, Gevgelija, Kosturino (Костурино), Gradets (Градец), Udovo (Удово), Valandovo (Валандово), Demir Kapija (Демир Капија), Negotino (Неготино), Kavadarci (Кавадарци), Krivolak (Криволак), Gradsko (Градско) og Veles (Велес). De ligger alle langs floden Vardar og hovedvej E75. Krigergrave i Zeitenlïck (Ζέιτενλικ), Skopje og Bitola (Битола) eller Monastir er også nævnt.

Mother Teresa (eller Мајка Тереза eller Nënë Terezë) kan man støde på mange steder i Skopje og Nordmakedonien og for den sags skyld også i det nye Kosovo og i Albanien. I Skopje er der fx en mindesten på Makedonien-pladsen (Плоштад Македонија) og en mindebygning på Makedonien-gaden (Ул. Македонија). Mother Teresa var fra Üsküb orienterer om fup og fakta.

Skopje-bydelene Cair (Чаир) og Butel (Бутел) er ikke oplagte turistdestinationer, men skulle man alligevel nå op, hvor Lazar Trpovski (Лазар Трповски) krydser Makedonska Brigada (Втора Македонска Бригада) еller hvor Butelska (Бутелска) møder Cetinjska, kan man checke artiklen Skopje: Symbolpolitisk rundkørsel.

I det tidlige 20. århundrede var mindestedet for Terroristen, martyren Mara Buneva relativt centralt. Det er ikke længere tilfældet, men der sidder fortsat en mindeplade for Buneva på 13. november-kajen (Кеј 13-ти ноември).

I Skopje kan man fortsat støde på motiver fra den såkaldte kulørte revolution i 2016. Navigér i Makedoniens revolutionære trikotage introducerer til motiverne og demonstrationerne, som hver dag i månedsvis udgik fra pladsen foran parlamentarikernes klub (Клуб на Пратеници) på Aminta Treti (Leninovska).

Kaimakchalan (Кајмакчалан) er den højeste bjergtop i Nije- eller Vorasbjergene (Ниџе eller Όρος Βόρας). Bjergtoppen spillede en vigtig rolle i 1. Verdenskrig. Slag på Kaimakchalan forklarer forbindelsen mellem nutidens nationalpopulister og det historiske slag om Kaimakchalan. Bitola (Monastir) er nævnt, for byen ligger centralt ved fronten, som også sønderjyske soldater i tysk uniform frekventerede. Netop det beskriver artiklen 100 år siden: Sønderjyder i Makedonien for Vaterland og Ferdinand. Her er stednavnene Gradsko (Градско), Babuna (Бабуна), Prilep, Topolchani (Тополчани), Brod (Брод) ved Den sorte Flod (Cerna eller црна река) og Gevgelija, og så er mindestedet for de kejserlige tyske soldater i Bitola (Monastir) også lige med.

Fake news eller bare misinformation er absolut ikke noget nyt. Det kan man overbevise sig om ved at læse Om historie i Republikken Makedonien. Steder og stednavne i den forbindelse er MANU eller Македонска Академија на Науките и Уметностите, Instituttet for national historie (Институт за Национална Историја),  Kyril & Metodius Universitet , Pella, Vergina, Ohrid, Prespasøerne (Преспанско Езеро), Skopjes lufthavn ved Petrovec (петровец) og endnu engang Alexander den Store på Makedonien-pladsen, Philip II Arena og Museet for Kampen om Makedonien (Музеј на македонската борба …). Og så lige lidt fra kvarteret Debar Malo (Дебар Мало) i Skopje.

Oppe i Carsija (Чаршија), i det gamle Skopje, arbejder man i skrivende stund (3/5/18) på at færdiggøre Skanderbeg-pladsen og et større anlæg. Skopje: Albansk mosaik præger nu Skanderbeg-pladsen beskriver en del af udsmykningen på pladsen.

Alexander den Store må måske forlade Skopje fortæller, at myndighederne forudser at fjerne nogle af Skopje 2014-monumenterne – bl.a. omkring den centrale plads, Плоштад Македонија.

Goce Delcevs sarkofag i forgården til Sveti Spas, Skopje, er et særdeles yndet turistmål. I Makedonien og Bulgarien begraver stridsøksen kan man orientere sig om nationalheltens rolle i historie og nutid. Landsbyen Banitsa (Баница eller Καρυαί), hvor Delcev døde, er også nævnt.

Har man planer om at besøge Skopje om vinteren, kan det være en ide først at orientere sig i Jul i Smogje. Her er ingen stednavne nævnt, og dog et sted på Dame Gruev (Даме Груев), hvor man kan købe sig et partikelfilter.

Jul i Smogje

Skopje, Shkup, Üsküb, Skoplje, og hvad barnet nu alt sammen hedder, er hovedstad i Republikken Makedonien. Fra december er byen dog blevet verdensetter i luftforurening, så nu holder vi jul i Smogje. Fredag aften var det lillejuleaften i Makedonien, selvom … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , | Kommentarer lukket til Jul i Smogje

Makedonien og Bulgarien begraver stridsøksen

Bulgarien og Makedonien traf i sommer aftale om at stede de senere års kollisionskurs til hvile. Aftalen vil nu blive ratificeret, og en hindring for Makedoniens EU-medlemskab er fjernet. Den bulgarske regering sendte den 7. november en aftale om godt … Læs resten

Udgivet i EU, Makedonien, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentarer lukket til Makedonien og Bulgarien begraver stridsøksen

Alexander den Store må måske forlade Skopje

Turister, der vil se Republikken Makedoniens kulturkanon i Skopje 2014-gevandter, skal snart afsted. Såvel Alexander den Store som Filip II må væk, forudser en arbejdsgruppe udpeget af regeringen. Projektet Skopje 2014 har i de seneste 5-10 år givet det centrale … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Skopje 2014, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , | Kommentarer lukket til Alexander den Store må måske forlade Skopje

Skopje: Albansk mosaik præger nu Skanderbeg-pladsen

En mosaik med motiver fra albansk national historie blev 28. august afsløret på Skanderbeg-pladsen. Pladsen er under opførelse som led i Skopje 2014-projektet. I Republikken Makedonien faldt regimet Gruevski i maj, og en ny regering etablerede sig. Som noget af … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Skopje 2014, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentarer lukket til Skopje: Albansk mosaik præger nu Skanderbeg-pladsen

Om historie i Republikken Makedonien

Makedonske historiebøger bliver kritiseret med jævne mellemrum. Især af landets albanere og i forbindelse med skolestart. Lærebøgerne er tendentiøse og fulde af fejl, hævdes det. Men problemet er større, og det er altgennemtrængende. I Makedonien har man en sukkerkage, der … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Skopje 2014, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentarer lukket til Om historie i Republikken Makedonien

100 år siden: Sønderjyder i Makedonien for Vaterland og Ferdinand

Tre sønderjyder steg i november 1916 af toget i Gradsko og begav sig videre mod fronten. Den Store Krig krævede deres tilstedeværelse i Makedonien, hvor Ententen var aggressiv, og hvor Bulgarien ville udvide sit territorium. Den lille by Topolchani (Тополчани), som … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentarer lukket til 100 år siden: Sønderjyder i Makedonien for Vaterland og Ferdinand

Slag på Kaimakchalan

I 100-året for slaget om Kaimakchalan søger makedonske nationalister at genåbne fronten. Denne gang uden serbere, sønderjyder og stormagter. Kaimakchalan er den højeste bjergtop i Nije- eller Vorasbjergene (Ниџе eller Όρος Βόρας). Her stod et blodigt slag mellem serbiske og bulgarske … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , | Kommentarer lukket til Slag på Kaimakchalan

Navigér i Makedoniens revolutionære trikotage

Farverige T-shirts præger Republikken Makedonien denne sommer. Farverne signalerer naturligvis kulørt revolution, men for udenforstående kræver motiverne en forklaring Makedoniens kulørte revolution, шарена револуција, er naturligt nok kendetegnet ved et farverigt visuelt udtryk. Det farverige udtryk stammer fra sommerens daglige … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Kommentarer lukket til Navigér i Makedoniens revolutionære trikotage

Terroristen, martyren Mara Buneva

I det makedonske anekompleks flyder det med personer, hvis heltestatus er omstridt. En af dem er Mara Buneva. Terrorist, martyr eller begge dele, som man nu behager. Nede ved 13. november-kajen i det centrale Skopje, lige ud for den irske pub, … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | En kommentar

Skopje: Symbolpolitisk rundkørsel

I februar indviede Skopjekommunen Cair et monument for UÇK-krigerne i rundkørslen på Lazar Trpovski. Nabokommunen følger nu op med et kæmpekors, og balladen er sikret. Den 16. februar stimler en menneskemængde sammen, hvor Lazar Trpovski krydser Makedonska Brigada. De er … Læs resten

Udgivet i Makedonien, Turist i Makedonien | Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , | 6 kommentarer