Skopje to minutter i ketchup

Oppositionsleder Zoran Zaev har annonceret stordemonstration den 17. maj i Skopje. Målet er klart. Regeringen må gå. Aflytningsskandalen fremmer Zaevs sag.

Skopje - to minutter i ketchup
Photo by Sharon & Nikki McCutcheon

Det makedonske presseagentur, MIA, har en engelsk side. Det er ikke alle artikler, der bliver oversat til engelsk. Formentlig kun historier, redaktionen finder egnet for et engelsklæsende publikum.

Her til morgen kan man på engelsk læse, at operaen lørdag har premiere på Macbeth, at Republikken Makedoniens fodboldlandshold fastholder sin plads som nummer 105 på FIFA’s rangliste, og at to mænd har skudt og dræbt hinanden ude ved Tetovo. Kort efter middag kommer endnu en nyhed til, nemlig at kulturministeriet har igangsat et projekt, der skal munde ude i en antologi om makedonsk børne- og ungdomslitteratur.

Det er ikke et retvisende billede af situationen i Makedonien.

Følger man en smule med i makedonsk politik, vil man vide, at den spontane demonstration tirsdag aften og den opfølgende demonstration onsdag aften, kan være første skridt i retning af at vælte regimet.

Den såkaldte aflytningsskandale har i de seneste måneder udstillet for enhver, der vil lytte, at det makedonske regime er pilråddent. Jeg tror, det er ved at være nok for borgerne. Min fornemmelse er, at ketchuppen gør sig klar til at forlade flasken. Den spontane demonstration tirsdag aften, og de omkring 10.000, der fulgte op onsdag aften, er de første dråber.

Mordet på Martin Neskovski

Det er åbenbart også national politi-dag i dag. Og politi- og indenrigsminister Gordana Jankuloska har holdt en fin tale til ære for politifolkene, som MIA også sender ud til de engelsklæsende:”Politiet garanterer borgernes sikkerhed,” lyder overskriften, og nede i teksten kan man læse, at Jankuloska roser betjentene for, at de har været med til at afværge familietragedier og sådan.

Men altså! Den spontane demonstration foran regeringsbygningen tirsdag aften, havde udgangspunkt i en familietragedie med en betjent som gerningsmand og familien Neskovski som offer. Den 22-årige Martin Neskovski blev i sommeren 2011 tævet ihjel af Igor Spasov. Spasov var politimand i den specialstyrke, der hedder ”Tigrene”. Efterfølgende begik Martins far selvmord. I forgårs var både Martins mor og bror med i den spontane demonstration foran regeringsbygningen.

Martin var i Skopje centrum den 6. juni 2011 for at fejre VMRO-DPMNE’s valgsejr. Spasov var på arbejde og passede på ministrene. Spasov skal i retten have forklaret, at Martin var på vej op på scenen, hvorfra sejrende talte, og det udløste de dødbringende slag.

I sommeren 2011 udløste mordet spontane demonstrationer i juni og juli. Især unge mennesker reagerede imod politivold. Et lyspunkt var, at unge albanere og makedonere demonstrerede side om side. Demonstrationerne blev koordineret via hashtagget #martin og Twitter fik på den måde et gennembrud i Makedonien.

Regimet hævdede først, at det ikke kendte noget til sagen. Senere hævdede man blot at have fundet en død narkoman på en bænk. Desværre for politiet og regimet var der vidner, så i længden kunne man ikke opretholde løgnen.

Bombe 29 udløser uroligheder

I Makedonien hærger aflytningsskandalen. Oppositionslederen Zoran Zaev og Socialdemokraterne er på en eller anden måde kommet i besiddelse af et svimlende antal lydoptagelser, der indeholder telefonaflytninger. Aflytningsskandalen har foldet sig ud siden 9. februar, hvor Zaev afspillede den første samling lydfiler. Hver af samlingerne kaldes en bombe. Det er blevet til 29 bomber indtil nu, og den 30. er netop ved at gå af.

Tirsdag sprang bombe nummer 29. I samtalerne kan man høre, hvordan regimets folk i 2011 først forsøger at dække over mordet. Dernæst, da der ikke er nogen vej uden om, forsøger man at tørre hele skylden af på politimanden Spasov. Man diskuterer også, hvad man skal sige til medierne. Et forslag er, at man kan forsøge at hævde, at politimanden var socialdemokrat, mens Martin jo var tilhænger af VMRO-DPMNE. Det var faktisk en historie, der cirkulerede i sommeren 2011.

Ellers går øvelsen ud på at holde regimet fri for skyld, mens al skyld skal falde på Spasov. I sommeren 2011 hævdede premierminister Nikola Gruevski netop over for offentligheden, at Spasov ikke var på arbejde og derfor handlede som privatperson. I optagelserne kan man høre, at det ikke passer. Spasov handlede i embeds medfør. Man kan også høre, at Gruevski beder Jankuloska om at gå ud i offentligheden og sige det samme.

Samtalerne involverer, foruden de stemmer, der angiveligt tilhører Nikola Gruevski og politi- og indenrigsminister Jankuloska, også premierministerens stabschef Martin Protuger, lederen af det hemmelige politi, Saso Mijalkov, og indenrigsministerens talsmand Ivo Kotevski.

Bombe 29 var således én ud af tre forventeligt kontroversielle bomber. De tre kontroversielle bomber er formentlig tænkt som optakt til og udløser af en stordemonstration, som Zoran Zaev har indkaldt til den 17. maj. Der er ingen tvivl om målet. Man ønsker at vælte regeringen, og Zaev dunker ivrigt på ketchupflaskens bund.

De sidste to forventede kontroversielle bomber handler om mordene ved Smilkovci-søen og om redaktør Mladenov’s dødelige trafikulykke.

Regimets synspunkt er, at optagelsernes indhold er uvigtigt, mens det er vigtigt, at Zaev – ifølge regimet – har fået optagelserne fra en udenlandsk efterretningstjeneste, som er ude på at destabilisere Makedonien. Regimet forholder sig ikke til indholdet, men siger dog ind imellem, at indholdet er klippet, redigeret og kreeret. Det har man også sagt denne gang.

Læs om optakten til bomberne her og her, om den førsteanden, tredjefjerde, femte, sjettesyvendeottendeniende og tiende, attende og nittende bombe, og om mellemspil her og her, om EUs rolle her og en politisk politisk kommentar her.

Flere iagttagelser

Imens denne artikel er blevet til, har MIA meddelt det engelsklæsende publikum, at turismen i Makedonien vil øges med 10 % i 2015, og at centralbanken forventer vækstrater på 4,1 og 4,4 % i de næste to år.

Medier, der ikke er en del af regimets klientel, har berettet om en politimand, der gik over til demonstranterne, at en pensioneret politichef opfordrer flere politifolk til at følge efter, at Pendarovski ser momentet som et spørgsmål om at gå til vesten eller til Rusland, at oppositionens top deltog i demonstrationen i går, at demonstrationerne også har bredt sig til Prilep og Bitola (Monastir), at Martins mor nægtede at tale med Gruevki, med mindre pressen og demonstranterne måtte være med, at ikonet Kezarovski deltog i demonstrationen tirsdag,  Lajm sammenligner med begivenhederne på Majdan-pladsen i Kiev og fortæller også, at 3G og 4G nettet var nede under demonstrationen tirsdag.

Det har naturligvis ikke forhindret demonstrerende og andre i efterfølgende at lægge deres optagelser på nettet. Her er for eksempel billeder og optagelser fra off.net.mk, Yahoo News, RT Ruptly, Revolution News, Fokus, MDK, The News Tribune, BalkanInsight og FOSM.

Socialdemokraterne sprænger bombe nummer 29

"Skopje to minutter i ketchup" blev sidst opdateret: 4. juni 2020 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Skopje to minutter i ketchup

  1. Avdyl Burrniku skriver:

    Her er glemt sagen om de makedonere som blev drabt og uskyldige albanere er fængslet og givet skylden for.

Skriv en kommentar