Makedonske ministre er enige i oppositionens kritik

Makedoniens mest højprofilerede ministre er tilsyneladende enige med oppositionen. Det fremgår af en telefonaflytning, som blev lækket i går.

I den sjette i rækken af politiske bomber, der med jævne mellemrum bringes til sprængning i Skopje, spillede finansminister Zoran Stavreski og indenrigs- og politiminister Gordana Jankuloska endnu engang hovedrollerne.

Bomberne består af lækkede telefonaflytninger. Den sjette bombe blev som sædvanligt udløst af oppositionslederen Zoran Zaev og hans socialdemokrater (SDSM) på et pressemøde. Mest overraskende er det, at topministrene tilsyneladende er enige i den makedonske oppositions væsentligste kritikpunkt.

Få tvivler på optagelsernes ægthed, og de få bliver nu endnu færre. Umiddelbart efter offentliggørelsen meddelte Stavreski nemlig, at de afspillede samtaler er taget ud af en sammenhæng. Stavreskis budskab var i øvrigt, at regeringen fortsat står samlet.

Cholokadebomben

”Vi køber chokolade, selvom vi ingen brød har,” sammenfatter en opgivende stemme i en af de aflyttede telefonsamtaler. Stemmen er finansministerens, i den anden ende er det indenrigs- og politiministeren, der lægger øre til Stavreskis desperate jeremiader, og emnet er statens finanser.

Aflytningerne er fra 2012. Konkret jamrer finansministeren sig over de store udgifter i forbindelse med projektet Skopje 2014. Det må eksempelvis være mere relevant at sikre, at offentligt ansatte har opvarmede kontorer og får løn – også sidst på året – mener både Stavreski og Jankuloska.

Argumentet er mere relevant, end man kan forestille sig i Danmark.

Det er med stor nøjagtighed sådanne kritikpunkter, den makedonske opposition har ført frem i de senere år. Foruden ødselhed i forbindelse med Skopje 2014, handler kritikken om størrelsen på statens gæld, som ifølge oppositionen er langt større, end hvad offentligheden får at vide. Offentligheden har ifølge oppositionen ikke indsigt i statens udgifter, fordi en række mørketal slører de virkelige forhold.

Indtrykket er generelt, at der er en endnu uudtalt splid i regimets top. På den ene side står tilsyneladende premierminister Nikola Gruevski og det hemmelige politis leder Saso Mijalkov, og på den anden side Stavreski og Jankuloska.

I dag cirkulerer denne illustration på de sociale medier. Logoet tilhører skattevæsenet i Republikken Makedonien, og teksten lyder i oversættelse ”Din skat, min chokolade”.

Læs mere om Zaevs bomber

Zaev har en bombe til Makedonien (31/1)
Socialdemokratisk selvmordsbombe annonceret fredag (5/2)
Behersket reaktion på makedonsk aflytningsskandale (10/2)
Jorden brænder under Makedoniens magthavere (21/2)
Mordene ved Smilkovci-søen spøger (24/2)
Redigeres makedonske medier af regimet selv (26/2)
Den politiske krise i Makedonien 2015-2017

Den femte bombe er endnu ikke omtalt her på bloggen. Den omhandler nedrivning af en ejendom, som var ejet og opført af en politisk modstander af regimet under premierminister Gruevski. Nedrivningen fremstår som en hævnakt. Gårsdagens bombe, den sjette, rummede mere end blotlæggelsen af den tilsyneladende interne splid i regeringen. Indholdet er her refereret hos BalkanInsight.

"Makedonske ministre er enige i oppositionens kritik" blev sidst opdateret: 12. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017, Skopje 2014 og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar