USA står bag Zaev, hævder Sputnik

Den russiske propagandakanal Sputnik hævder, at Zoran Zaev arbejder for USA. Historien savner dokumentation, men vidner om, at Makedonien igen er storpolitisk interessant.

Søndag hævdede premierminister Gruevski endnu en gang, at en udenlandsk sikkerhedstjeneste står bag Zaevs politiske bomber. Motivet er ifølge premierministeren at destabilisere Makedonien.

Propagandakanalen Sputnik byder nu ind med en fortælling, som – afsenderen in mente, ikke overraskende – udpeger USA som arkitekten bag Makedoniens aflytningsskandale. Kanalen beskriver Zaev og Socialdemokratiets aktiviteter som et ”Ukrainian-styled soft coup attempt”.

Historien vidner om, at Makedonien er rykket ind i det magtpolitiske spil mellem USA og Rusland. Selvom kernen i historien i princippet kunne være sand, savner den dokumentation og virker konstrueret.

Det handler om gas

Ifølge Sputnik hyrede USA for et par år siden Zoran Verusevski til at aflytte 20.000 personer i Makedonien, herunder premierminister Nikola Gruevski. Optagelserne skulle om nødvendigt bruges til at presse Gruevski til at gå af. Set fra et angiveligt USA- synspunkt blev dette netop nødvendigt, og Sputnik kalder – i lighed med det makedonske regime – afpresningen for et kupforsøg.

Optagelserne blev taget i brug, da Rusland opgav at føre gasledningen South Stream igennem Bulgarien og i stedet satsede på en forbindelse fra Tyrkiet over Grækenland og Republikken Makedonien. Efter først at have forhindret den russiske gasledning i at passere Bulgarien, vendte USA blikket mod Republikken. USA ønskede at forhindre gasledningen og ville derfor af med Gruevski for i stedet at installere Zaev, som ville være imod projektet. Alt ifølge Sputnik.

Det er Bulgariens EU-medlemskab og de fælles politikker, der følger med, der har gjort det vanskeligt for russerne at bygge i Bulgarien. Men Sputnik regner i dette stykke EU for at handle på USA’s vegne.

Sputnik regner i øvrigt “kupforsøget” for mislykket med Verusevskis arrestation i januar. Lykkeligvis gennemskuede makedonerne det hele, mener Sputnik, og begge albanske partier viste sig loyale over for Gruevski og bidrog dermed ikke til USA og Zaevs destabiliseringsplot.

Gasstation i Butel, Skopje
Der findes allerede en gasledning mellem Kumanovo og Skopje, som dermed bliver forbundet til den kommende gasledning. Her er en netop opført gasstation i Skopje Butel. End ikke grafittimalerne har haft tid til kommentarer. De kommer nok.

Sputnik versus virkeligheden

I den seneste uge har Zoran Zaev og Socialdemokraterne lanceret den niende og tiende politiske bombe. De såkaldte bomber er i virkeligheden lydfiler, der indeholder aflytninger, som Zaev og Socialdemokraterne spiller for offentligheden med jævne mellemrum.

Den niende bombe indeholdt endnu et sæt kompromitterende lydfiler, som angiveligt dokumenterer valgsvindel i Skopjes centerkommune.

I den tiende bombe kan man høre, hvordan premierminister Gruevski privat indkøber attraktive grunde på Vodno-bjerget, mens han samtidigt sørger for at få ændret på by- og lokalplaner, så grundene kan anvendes til større og mere profitable byggerier. Man hører også, hvordan stemmer, der angiveligt tilhører Gruevski og trafikministerien Mile Janakieski, diskuterer, hvordan ulovlighederne kan sløres for offentligheden. Korruption classic, så at sige.

Den tiende bombe gik af søndag, kort før et stormøde i Trajkovski-hallen, hvor Gruevski mødte sine indkaldte partimedlemmer. Budskabet i hallen var, at VMRO-DPMNE holder fast ved magten og fortsat opfatter bomberne som del af et udenlandsk orkestreret og destabliserende plot.

Sandsynligvis ønskede Gruevski også at vise, at VMRO-DPMNE fortsat er en masseparti, som sagtens kunne matche Socialdemokraternes event i Univerzalna Sala for nylig.

Den første bombe gik af den 9. februar, mens også den anden, tredje, fjerde, femte, sjette, syvende og ottende bombe er detoneret efter Verusevskis arrestation. Læs om optakten til bomberne her og her og om et mellemspil her.

Som det fremgår, har Sputnik langt fra ret i, at sagen sluttede med arrestationen af Verusevski. Tiden vil vise, om Gruevski i længden kan holde til de forfatningsstridige uhyrligheder, han ifølge aflytningerne er ansvarlig for – uanset, hvem der står bag aflytningerne.

Ordet ”kupforsøg” er ej heller dækkende, uanset om kernen i historien i princippet kan være sand. Ordet ”kupforsøg” er det makedonske regimes måde at omtale aflytningsskandalen på.

Det er rigtigt, at den albanske regeringspartner, DUI, har holdt lav profil i forhold til aflytningsskandalen. Albanernes store skræk er dog, at Makedonien bliver en del af den russiske indflydelsessfære, så Sputnik kan roligt regne med, at motivet ikke er loyalitet overfor en Gruevski, der eventuelt og angiveligt orienterer sig imod Rusland.

Gasbyggeriet er i gang

Derimod har Sputnik ret i, at byggeriet af en gasledning i Makedonien er gået i gang. Det skete officielt fredag, hvor Gruevski var i Negotino for at håndtrykke og spadestikke.

Gasledningen skal forbinde Kumanovo i nord med Negotino tæt på den græske grænse i syd. Den kan så være en af etaperne i den eventuelle Balkan Stream, der skal løbe fra Tyrkiet over Grækenland, Republikken Makedonien, Serbien og ind i Ungarn.

Den makedonske del af gasledningen bliver finansieret af en afskrivning på Ruslands gæld til Makedonien på 60 mio. $ og en medfinansiering på 15 mio. $ fra den makedonske stat. Gælden henholdsvis tilgodehavendet er arvet fra Sovjetunionen og Jugoslavien.

Stroytransgaz står for entreprisen. Stroytransgaz er ejet af Gennady Timchenko, der er med i den inderkreds omkring Putin, som EU og USA sanktionerer. Det var også Stroytransgaz, der stod for South Stream entreprisen Bulgarien, der jo angiveligt er opgivet.

Konfliktpotentialer

Når Republikken Makedonien er attraktiv for Rusland og den såkaldte Balkan Stream, er det fordi EU’s regler endnu ikke er gældende i landet. Man kan gætte på, at Makedoniens eventuelle bidrag til at udmanøvrere Bulgarien ikke er populært i Bruxelles.

Dernæst forudsætter Balkan Stream, at gassen kan passere Grækenland. Og Grækenland er jo i lighed med Bulgarien et EU-land. Man kan gætte på, at der er noget knas der.

Endelig kan man gætte på, at det albanske befolkningselement i Makedonien vil være mindre begejstret for gasforsyningen i landet, hvis Sputnik har ret i, at Gruevski – så at sige – er Ruslands mand. Det er et synspunkt, som allerede grænser til en almindelig antagelse i den albanske befolkningsdel i Makedonien.

"USA står bag Zaev, hævder Sputnik" blev sidst opdateret: 4. juni 2020 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i EU, Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar