Nu med dokumentation: VMRO-DPMNE svindlede sig til valgsejren

Syvende del af Makedoniens aflytningsskandale afslører, hvordan Makedoniens nuværende regeringstop svindlede sig til valgsejre i 2013. Der er ingen overraskelser.

Nu med dokumentation: VMRO-DPMNE svindlede sig til valgsejren

Den syvende i rækken af “bomber” udløstes fredag eftermiddag af oppositionspartiet SDSM og dets leder Zoran Zaev. Dette screendump er fra den 25. februar.

Fredag afslørede oppositionsleder Zoran Zaev og hans makedonske socialdemokrater, SDSM, hvordan det regerende VMRO-DPMNE-regime uretmæssigt bemægtigede sig valgsejre i 2013. Afsløringen skete som sædvanligt med afspilningen af en række aflyttede telefonsamtaler eller “bomber”, som Zaev på en endnu ukendt måde er kommet i besiddelse af.

Læs også: Zaev har en bombe til Makedonien (31/1)
Læs også: Socialdemokratisk selvmordsbombe annonceret fredag (5/2)
Læs også: Behersket reaktion på makedonsk aflytningsskandale  (10/2)
Læs også: Jorden brænder under Makedoniens magthavere (21/2)
Læs også: Mordene ved Smilkovci-søen spøger (24/2)
Læs også: Redigeres makedonske medier af regimet selv? (26/2)
Læs også: Makedonske ministre er enige i oppositionens kritik (3/3)

For borgerne var der ingen overraskelser. Ingen af de svindelnumre, regeringstoppen ifølge optagelserne udførte i 2013, er ukendte for offentligheden. Viden herom var hvermandseje allerede under valget.

Det overraskende er, at Zaev tilsyneladende formår at dokumentere valgsvindelen.

Drive-in demokrati

Flere svindelmetoder er gengivet på optagelserne. Den mest eksotiske består i, at regimet udstyrer en række formentlig albanske statsborgere med en adresse i Makedonien, herefter et ID-kort og således en plads på valglisterne. Herefter kan disse udlændinge stemme, og efter udført dåd køre hjem til Pustec-området i Albanien, hvor de sandsynligvis kommer fra.

Optagelserne viser, hvordan man forsøger at slette de spor, der måtte være, så OSCE og SDSM ikke kan dokumentere noget. Det handler f.eks. om falske lejekontrakter til de ”nye borgere”, at man ikke kan have alt for mange opført på den samme falske adresse, og hvordan skinarrestationer skal vise, at myndighederne skrider ind over for valgsvindel.

Pustec-området i Albanien er ikke ligefrem mulighedernes land, så borgernes medvirken kan formentlig købes for en slik. Og befolkningen taler makedonsk.

I samtalerne mellem angiveligt politi- og indenrigsminister Gordana Jankuloska, premierminister Nikola Gruevski, transportminister Mile Janakieski, regeringens generalsekretær Kiril Bozinovski og en række uidentificerede stemmer, fremgår det også, at man køber stemmer, og at valgresultatet i Kumanovo tilsyneladende var aftalt på forhånd med den albanske regeringspartner, DUI.

VMRO-DPMNE-retorik giver bagslag

Der er fortsat ingen, der har anfægtet ægtheden af de samtaler, der hidtil er afspillet som bombe et, to, tre, fire, fem, seks og nu syv. Tværtimod har både premierminister Gruevski og finansminister Stavreski direkte eller indirekte bekræftet, at samtalerne har fundet sted.

Premierminister Gruevski og hans nationalkonservative parti VMRO-DPMNE har derimod, allerede før den første bombe sprang, lagt sig fast på, at det interessante ikke er bombernes ægthed og indhold. Det interessante er ifølge regimets talsmænd, hvem der har leveret optagelserne.

Her hævder regimet, at Zaev arbejder sammen med en udenlandsk efterretningstjeneste, og at han ikke handler i Makedoniens interesse. Zaev selv siger, at optagelserne er lækket fra Makedoniens egen efterretningstjeneste.

Eftersom Zaev i efteråret skal have truet med at offentliggøre aflytningerne, med mindre Gruevski gik med til et nyvalg og en midlertidig overgangsregering – med deltagelse af socialdemokraterne –, beskyldes Zaev for at forstyrre den forfatningsmæssige orden. Han har fået frataget sit pas med henblik på en kommende retssag.

Den forfatningsmæssige orden består så i, at VMRO-DPMNE ifølge regimet jo sidder på et tillidsmandat, afgivet af de makedonske borgere. Det kan man ikke se bort fra, og derfor kunne en overgangsregering og nyvalg ikke komme på tale.

Man må sige, at argumentets kerne har taget skade siden fredag.

Gruevskis genmæle

Lørdag aften tog premierminister Gruevski til genmæle i Kanal 5, som er en ud af to betydende og landsdækkende, makedonske tv-kanaler. Begge kanaler må betragtes som en del af regimet, hvilket i øvrigt den fjerde bombe bekræftede.

For en gangs skyld forholdt Gruevski sig til indholdet i bomberne – i dette tilfælde fredagens bombe. Det gjorde han formentlig, fordi VMRO-DPMNE-regimets kerneargument blev bragt i tvivl. Nemlig det ovenfor nævnte argument, at man ikke kan gå på kompromis med folkets tillid, som jo – fortsat ifølge efterårets VMRO-DPMNE-kommunikation – per valghandling er overdraget til VMRO-DPMNE og partnere.

Men med fredagens bombe blev det jo tydeligt, at Gruevski netop ikke overlod valgets udfald til borgerne i 2013.

Gruevski talte til Zaev på Kanal 5. Han sagde, at man kun kan vinde valg på hårdt arbejde og ved at opfylde sine løfter til vælgerne, hvilket han mente, VMRO-DPMNE netop havde præsteret. Herefter blev en række angivelige successer remset op.

Kanal 5 viste derpå et klip, hvor Zaev indrømmer, at VMRO-DPMNE givetvis havde vundet valget alligevel – også uden valgsvindel. Zaev-klippet angår parlamentsvalget i 2014. De mange mikrofonholdere foran Gruevski fik ikke lejlighed til at spørge, hvorfor valgsvindelen så havde fundet sted i 2013.

Kanal 5-historien er efter alt at dømme skruet sammen på en måde, der skal vise, at VMRO-DPMNE under alle omstændigheder vandt parlamentsvalget i 2014, hvorfor valgsvindelen og afsløringen er irrelevant.

"Nu med dokumentation: VMRO-DPMNE svindlede sig til valgsejren" blev sidst opdateret: 12. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar