Hahn annoncerer enighed om ”en slags overgangsperiode” i Makedonien

Makedoniens politiske krise skal løses i en ” kind of transitional period”, der afsluttes med valg i april 2016, sagde EU-kommissær Hahn i dag efter møder med landets partiledere.

Makedonien flag

Efter en række møder mellem EU-parlamentarikerne Ivo Vajgl (ALDE), Eduard Kukan (EEP), Richard Howitt (S&D), skiftende repræsentanter for Makedoniens ledende politiske partier og EU-udvidelseskommissær Johannes Hahn, kunne kommissæren i dag meddele, at Makedoniens borgere skal til valg i slutningen af april 2016.

Valget skal afslutte Makedoniens politiske krise, men først når landet i mellemtiden har været igennem en “transitional period” – en overgangsperiode. Opmærksomheden samler sig naturligvis om, hvad der skal ske i overgangsperioden, eftersom valg under de forhold, der kendetegner det nuværende regime, må betragtes som absurd.

Detaljerne om, hvad der skal ske i overgangsperioden, og hvem der skal sidde i og lede en eventuel overgangsregering, skal forhandles i næste uge i Bryssel. Allerede her til aften sår sociale og andre medier tvivl, om man kan nå til enighed om detaljerne.

Hahn om overgangsperioden

Hahn tilføjede følgende [oprindeligt link, http://telma.mk/arhiva/vesti/han-izbori-vo-april-2016, red] til sin meddelelse om overgangsperioden og de forhold, der skal ændres, inden valget i april 2016:

“Det er vigtigt at forberede landet. Det handler om sunde valgprocedurer; det handler om en revideret valgliste; det handler om at respektere mindretallenes rettigheder. Det bliver yderligere vigtigt at acceptere alle de henstillinger, der gives af Europa-Kommissionen, når det handler om domstolenes uafhængighed. Vi har aftalt at anvende den metode, vi normalt bruger, når vi forhandler kapitlerne 23-24 [i forbindelse med EU-optagelsesforhandlinger, red.]. Vi forhandler således endnu ikke, men det handler om retsstaten, domstolenes uafhængighed, mediefrihed etcetera … “.

Rammerne for dagens møder

Dagens møder med EU-kommissær Johannes Hahn fandt sted på EU’s villa på bjerget Vodno. Foruden premierminister Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE), oppositionsleder Zoran Zaev (SDSM), Ali Ahmeti (DUI) og Menduh Thaci (DPA) deltog lederen af EU’s repræsentantation i Skopje, Aivo Orav, og USA’s ambassadør Jess L. Baily.

De forhold, der kendetegner det nuværende regime, er blevet afdækket med Makedoniens aflytningsskandale, som er grundigt beskrevet her på bloggen.

Optakten til aflytningsskandalen eller “Zaevs bomber” er beskrevet her og her. Den første, anden, tredje, fjerde, femte, sjette, syvende, ottende, niende og tiende, attende og nittende bombe er ligeledes beskrevet, og man kan læse et mellemspil her og her, og om EU’s rolle her, en politisk kommentar her, og en oversigt over bombernes indhold lidt nede i denne tekst.

2. juni-aftalen kom i stand i EU’s villa i kvarteret Przhino (Пржино). Derfor kaldes aftalen også for Przhino-aftalen (tilføjet 26/10, red.)

"Hahn annoncerer enighed om ”en slags overgangsperiode” i Makedonien" blev sidst opdateret: 12. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i EU, Makedonien, Medier i Nordmakedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

1 Response to Hahn annoncerer enighed om ”en slags overgangsperiode” i Makedonien

  1. Ilirida Aliu skriver:

    Skovø det var det jeg snakkede om

Skriv en kommentar