Ahmeti og Gruevski sjakrer om regelhåndhævelse i Makedonien

Hvis regler skal håndhæves i den albanske del af Skopje, så spørger man først lige Ali Ahmeti, om det er ok. Det indtryk giver gårsdagens politiske bombe i Makedonien.

Endnu en portion ulovligt aflyttede telefonsamtaler blev i går offentliggjort i Republikken Makedonien. Nu er det regeringskoalitionens albanske parti, DUI – eller BDI med det albanske akronym -, der står for skud. Det er den 38. portion, siden oppositionsleder Zoran Zaev og Socialdemokraterne (SDSM) begyndte at lække aflytningerne den 9. februar. Portionerne kaldes bomber, Zaevs bomber. Gårsdagens bombe afslørede samtaler, der som minimum sår tvivl om DUI og Ali Ahmeti’s respekt for love og regler.

Det er omtrent den mindste nyhed i Makedoniens historie, at bygninger – i hvert fald indtil for nylig – bliver opført uden tilladelse. Tilladelserne kommer efterfølgende, lokalplaner bøjes, og lovene gælder i det højeste for regimets politiske modstandere. Og så videre. Enhver kender eksempler.

Men det er alligevel sjældent at høre, hvordan sådan noget egentlig foregår. Det er tillige overraskende, at der sjakres om den slags på allerhøjeste niveau. Det er blot et af de forhold, man kan lytte sig til i bombe nummer 38.

Gårsdagens aflytninger åbner med stemmer, der angiveligt tilhører premierminister Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE) og koalitionspartneren, partileder Ali Ahmeti (DUI). Gruevski beder Ahmeti sikre, at politi og myndigheder uhindret kan rive et par bygninger ned, som er opført uden tilladelse.

Samtalen må ligge en to-tre år tilbage, for før det gjaldt en ”lov om lovliggørelse af ulovligt byggeri”. Loven gav mulighed for ”amnesti” til ulovligt opførte byggerier, hvis man søgte inden en bestemt dato. Gruevski og Ahmeti blev herefter enige om, fremgår det, at det skulle være slut med, at bygherrer kunne slippe afsted med at bygge ulovligt. Nu skulle gældende regler håndhæves.

Gruevski’s problem er, at der alligevel er blevet opført ulovlige bygninger i bydelen Cair, som er ledet af DUI og altså domineret af albanere. Dagen efter samtalen har politi og myndigheder planer om at rive en bygning ned. Den er opført lige over for den amerikanske ambassade, fremgår det af samtalen.

Gruevski minder Ahmeti om, at de har en aftale, og at Gruevski selv har overholdt aftalen. I ”mine” kommuner [de makedonske, red.] håndhæves reglerne og bygninger rives ned, siger han.

Bygningen står endnu

Den bygning, det handler om, står fortsat. Den rummer en forretning, der handler med døre og vinduer til high-end markedet. Den er åben, og der er ikke noget, der tyder på, at bygningen skulle stå over for en nedrivning.

Nyopført bygning på Boulevard Nikola Karev
Denne nyopførte bygning på Boulevard Nikola Karev over for den amerikanske ambassade er talk-of-the-town i Cair i dag. Det er den bygning, der bliver ”fredet” i samtaler mellem Ahmeti og Gruevski i bombe nummer 38, selvom den er opført ulovligt.

I bomben, altså samtalerne i den aktuelle portion af aflytninger, optræder også daværende politi- og indenrigsminister Gordana Jankuloska (VMRO-DPMNE), vice-premierminister Musa Xhaferi (DUI), DUI-kabinetschef Artan Grubi, formanden for DUI i Cair, Beqir Hasani, og en operationel person i politiet.

Samtalerne om de ulovlige bygninger slutter med, at Jankuloska giver politiet besked på, at de ikke behøver at møde op næste dag. Og det er tilsyneladende Ahmeti, der overtaler Gruevski og dermed Jankuloska til alligevel ikke at rive bygningen ned. I hvert fald ikke endnu.

Det fremgår ikke af aflytningerne, hvem der ejer bygningen. Men af en af de aflyttede samtaler fremgår det, at Beqir Hasani er en af dem, der presser Ali Ahmeti. Man hører endog Hasani minde om, at man jo allerede har betalt sig fra at overholde reglerne. Tilsyneladende er Saso Mijalkov, indtil for nylig chef for det hemmelige politi, og fætter til premierminister Gruevski, blevet bestukket med 100.000 EUR

DUI i Cair er en af de stærke kredse i DUI. Kredsen hører til blandt Ali Ahmeti’s sikre støtter. Der er cirka 10 kredse, hvis sendemænd til generalforsamlingen er partiets kerne.

DUI om aflytningsskandalen

Ali Ahmeti har gentagne gange opfordret til, at Zoran Zaev offentliggør alt, hvad han har på DUI og Ahmeti selv. DUI indrømmer, at bomberne gengiver autentiske samtaler.

Man kan aflede af udtalelser fra VMRO-DPMNE, at også de betragter samtalerne som autentiske, men de har ikke sagt det direkte. VMRO-DPMNE har derimod fastholdt, at bomberne er redigerede, klippede og kreerede.

Den retorik har DUI tilsluttet sig i det aktuelle tilfælde, bombe 38., hvor det jo netop går ud over DUI.

Læs: mere om den politiske krise i Republikken Makedonien

"Ahmeti og Gruevski sjakrer om regelhåndhævelse i Makedonien" blev sidst opdateret: 4. juni 2020 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar