Gruevski afgiver premierministerposten i Makedonien

Premierminister Nikola Gruevski vil i morgen sende sin afskedsbegæring til præsidenten. Begæringen vil dog være betinget. Det har premierministeren netop meddelt i en tv-transmitteret tale til nationen.

I en tv-tale kort efter klokken 19 meddelte Gruevski, at han agter at træde tilbage, således som den såkaldte Przhino-aftale foreskriver. Det blev ikke meddelt, hvem der i hans sted træder ind som premierminister i Republikken Makedonien i den valgforberedende og midlertidige regering indtil valget, der er forudset til den 24. april.

Gruevski gjorde dog sin afskedsbegæring betinget. Hans afskedsbegæring træder således i kraft 100 dage før valget, sagde han. Det betyder formentlig, at valget skal udskrives, før premierministeren træder tilbage. Det blev også klart i talen, at Gruevski agter at fortsætte på sin post efter valget, som han og partiet VMRO-DPMNE forventer at vinde.

Nikola Gruevski har været premierminister i Republikken Makedonien siden valget i 2006 og leder af partiet VMRO-DPMNE siden 2003. Han var desuden finansminister i den VMRO-DPMNE-ledede regering Ljubčo Georgievski i 2000 og 2001.

Når Gruevski – i hvert fald midlertidigt – går af, er det et af mange led i Przhino-aftalen, hvis formål er at bane vej for et retfærdigt nyvalg og en regering, hvis legitimitet, der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved.

Nikola Gruevski
”Братучед, готови сме” eller ”Vi er færdige, fætter” står der på denne plakat fra demonstrationen 17. maj 2015, hvor målet var at presse premierminister Nikola Gruevski fra bestillingen. Bag tremmerne er det premierministeren, hvis fætter, Saso Mijalkov, netop var gået af som leder af efterretningstjenesten. Det manglende bogstav hentyder til, at premierministeren har en talefejl.

Gruevski er mere end premierminister

Przhino-aftalen blev presset igennem af EU og USA, og den kom i stand i forlængelse af aflytningsskandalen i 2015. Aflytningsskandalen bestod i en serie telefonaflytninger, som blev offentliggjort af landets socialdemokrater, SDSM, fra februar 2015. Det er ikke klart, hvem der har leveret aflytningerne.

Aflytningsskandalen viste, at Gruevski var langt mere end blot premierminister og partiformand. Den bekræftede, hvad ”manden på gaden” i årevis har ment at vide, nemlig at partierne i Gruevski’s regering har tilranet sig og delt magten over langt mere, end der tilkommer dem: domstolene, anklagemyndigheden, efterretningstjenesten, valgkomiteen, de dominerende medier, lustrations- eller lutringskommissionen og således videre.

Gruevski er således snarere regimeleder, og han har altså nu – på betingelser – afgivet posten som premierminister.

Her på bloggen er der mange baggrundsartikler om Gruevski’s rolle i makedonsk politik og om såvel Przhino-aftalen som Zaev’s bomber (aflytningsskandalen) og Makedoniens politiske krise i det hele taget. Her er nogle af de mest relevante for den nuværende situation.

2. juni-aftalen kom i stand i EU’s villa i kvarteret Przhino (Пржино). Derfor kaldes aftalen også for Przhino-aftalen.

"Gruevski afgiver premierministerposten i Makedonien" blev sidst opdateret: 13. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i EU, Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.