Makedoniens krise fortsætter

Det tredje store Przhino-møde er mislykket fuldstændigt, skriver Alsat-M og andre medier i Republikken Makedonien. Dermed fortsætter landets politiske krise for fuld styrke.

I aftes mødtes de fire mest betydningsfulde partier i Makedonien endnu en gang. Håbet var at PDSh, BDI, SDSM og VMRO-DPMNE kunne erklære sig tilfredse med efterlevelsen af de aftaler, der blev indgået på de første to Przhino-møder i sommeren 2015. Dermed ville det tidlige valg, fastsat til den 24. april 2016 i Przhino-aftalen, fortsat blive bakket op af alle parter.

Men Socialdemokraterne, SDSM, er ikke tilfredse, og de vil, fortsat ifølge Alsat-M, ikke deltage i et valg allerede den 24. april.

Striden står om hele formålet med Przhino-aftalen. Formålet er at berede vejen for et retfærdigt nyvalg og en regering, hvis legitimitet, der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved. Men SDSM sætter netop spørgsmålstegn ved valgets legitimitet, hvis valget afholdes allerede den 24. april, selvom det er et klart brud på aftalen at udsætte valget.

Medieregulering og valglister

Helt aktuelt er der to forhold, der ifølge SDSM og dets leder Zoran Zaev gør et for tidligt valg absurd. For det første er der endnu ingen garanti for, at medierne bliver fravristet VMRO-DPMNE og premierminister Nikola Gruevski’s hidtidige kontrol. Og for det andet er der endnu ikke en køreplan for revision af valglisterne.

Det er en del af Przhino-aftalen, at de to forhold skal bringes i orden før valget, og det er netop ikke lykkedes endnu. EU’s mægler Peter Vanhoutte har ellers gjort en ihærdig indsats op til mødet, men han nåede ikke i mål før gårsdagens Przhino-møde.

Der er formentlig ikke en eneste af de deadlines, der blev fastlagt i Przhino-aftalen, der er blevet overholdt. Regering og opposition beskylder hinanden for aftalebruddene. Mediebilledet er af åbenbare grunde i regimets favør, mens USA og EU-landene tydeligvis mener at vide, at det er Gruevski, der obstruerer aftalen.

Følgende vittighed fortælles i Republikken Makedonien for tiden. Den illustrerer problemet med valglisterne:

En mand kommer ind i valglokalet, afgiver sin stemme og henvender sig herefter til den valgtilforordnede:
“Må jeg få lov at sidde her og vente.”
”Nej, det går desværre ikke. De må gå, når De har afgivet Deres stemme. Men hvorfor vil De dog sidde her?”
”Jo, min far har været død i mange år, men han stemmer fortsat altid ved valgene, og jeg vil gerne møde ham.”

Gruevski er fortsat premierminister

I går gjorde Nikola Gruevski sin afskedsbegæring betinget. Også hans afsked er en del af Przhino-aftalen. Man må formode, at Gruevski nu har tænkt sig at fortsætte på posten som premierminister.

Her deltager premierminister Gruevski i European People’s Partys (EPP) såkaldte summit i marts 2015. VMRO-DPMNE er associeret medlem af EPP, de konservative.
Photo by EPP – More pictures and videos: [email protected] 
"Makedoniens krise fortsætter" blev sidst opdateret: 13. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i EU, Makedonien, Medier i Nordmakedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.