Dagbogsblade fra en uge i Makedonien

Fra torsdag den 27. april, hvor regimets tilhængere stormer Republikken Makedoniens parlament til onsdag eftermiddag den 3. maj.

Parlamentet (Sobranie) fredag den 28. april klokken 19.00, Skopje, Makedonien
Der er tomt foran parlamentet (Sobranie) fredag den 28. april klokken 19.00. Jeg hører, at regimets tilhængere nu står foran EU-repræsentationen. Skopje, Makedonien.

Torsdag den 27. april

Vi ser nyheder sent om eftermiddagen. Forstår, at parlamentsformand Trajko Veljanoski (VMRO-DPMNE) lukker dagens møde, men at parlamentets ældste vil fortsætte mødet med punkt fire, valg af ny parlamentsformand. Flertallet indstiller og vælger tidligere forsvarsminister og officer Talat Xhaferi (BDI), som aflægger ed.

Tænker, at nu gør de det. Løber risikoen. At de er modige. Siden valget den 11. december har VMRO-DPMNE-parlamentarikerne snik-snakket i parlamentet (Sobranie), for at forhindre, at man skulle kunne nå til punktet om valg af ny formand. Veljanoski har tilladt de endeløse taler. Regimet med partiformand Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE) i spidsen har truet med ”alle midler”, hvis parlamentsflertallet får alt for gode ideer.

Xhaferi og Zoran Zaev, SDSM-formand og leder af flertalskoalitionen, går fra planarsalen til presserummet, hvor journalisterne venter. De begynder, vi ser det live. Live-sessionen bliver afbrudt af breaking news: regimets tilhængere fra pladsen foran parlamentet vælter ind via hovedporten. Vi ser porten udefra og ind, live. Der er nu også adskillige live-optagelser fra plenarsalen. Kameraet udenfor følger med regimets ”folk” ind i foyeren, hvor det peger på den store trappe.

Vi ser, at regimets tilhængere med lethed passerer kæden af politifolk på trappen. Jeg tænker, at også politimændene må være regimets folk. Blandt strømmen af mennesker bærer nogle elefanthuer. De passerer med særlig lethed politimændene, både ind og ud.

Ringer til Kirsten fra Flakkebjerg Efterskole, som er på besøg med 25 elever. De skal holde sig inde i aften, siger jeg, og jeg vil komme forbi senere for at forklare situationen.

Tager til sprogundervisning som vanligt. Får en tekstbesked, at jeg ikke skal køre igennem centrum på vej hjem, situationen er endnu ikke under kontrol. Politiet ser ud til at holde sig væk fra parlamentet og lade balladen leve. Omkring 21.45 banker en person på døren til undervisningslokalet. Vi skal tage hjem, siger manden, som har fået besked fra politiet. Der er udgangsforbud fra klokken ti, siger han. Tager hjem og ringer til Kirsten, at jeg alligevel ikke kan komme forbi, men at jeg vil komme næste morgen.

Hjemme kører det hele non-stop på tv. Vi ser Zoran Zaev med blodet løbende fra hovedet, ned over ansigtet og ned på den ellers lyse skjorte. Og vi ser, hvordan SDSMs næstformand Radmila Sekerinska, bliver rykket i de røde krøller af en ældre mand, så hun ligger vandret i luften. Formanden for Reform-PDSh, Ziadin Sela, er kommet alvorligt til skade, hedder det.

Jeg får en BBC-nyhed tilsendt af en ven, læser, og tænker, at end ikke BBC har styr på tingene. Skriver bistert tilbage, at også de danske medier i morgen vil skrive en historie om etniske modsætninger.

Jeg lægger Stop vrøvlet om Makedonien ud på Facebook igen. Det kunne jo være, at nogen fik øje på sagens sammenhæng.

I løbet af natten når Gruevski tilbage fra sit ophold i Wien, og han giver oppositionen, parlamentsflertallet, ansvaret for overfaldet på oppositionen.

Fredag den 28. april

Jeg kører ned til Shanti Hostel, hvor Flakkebjerg Efterskole logerer. Jeg forklarer dem, at der er roligt nu, og at jeg tror, der bliver ved med at være roligt, men at regimet muligvis kan finde på at erklære landet i undtagelsestilstand, og at de vel så vil rulle det militære isenkram ud i gaderne. Fortæller dem, at der er annonceret nye demonstrationer, og at de bare skal holde sig ude af det. Hjælper dem med at købe mad ind. De skal ud til Shutka.

Ævler mig ind på en lokal makedoner og spørger, om det kan blive værre end undtagelsestilstand? Han fortæller, at regimet måske vil opføre et scenario a la det i Kumanovo for et par år siden. Hvis regimet på en eller anden måde kan gøre albanerne vrede og få dem til at overreagere, kan regimet vende det til sin fordel, siger han.

Kører hjem igen.

Præsident Gjorge Ivanov inviterer partiledere til møde, men både Zaev og Ali Ahmeti (BDI) afviser. Zaev svarer hånligt, om Ivanov forestiller sig at holde møde på hospitalet, hvor Sela ligger? Og Ahmeti siger, at Ivanov er en del af problemet, ikke en del af løsningen.

SDSM og Zaev gør det klart, at de regner regimet for at stå bag stormen på parlamentet.

Indenrigsminister Agim Nuhiu (BDI) meddeler, at han ønsker at træde tilbage. Han er kun midlertidig minister, fordi den egentlige minister automatisk træder tilbage, når der har været valg. Herefter passer vice-ministeren, nemlig Nuhiu, biksen, indtil en ny minister træder til. Det er ikke lykkedes Nuhiu at forhindre politisk indblanding i politistyrkens gøren og laden, siger han, med tydelig henvisning til politichefen Mitko Cavkov og navns nævnelse oven i købet.

Jeg tænker, at det er en strategisk tilbagetræden. I forvejen er der vel ingen i Makedonien, der tror på, at politichefen, Cavkov, i sidste ende refererer til Nuhiu. Alle regner jo med, at Cavkov er Gruevskis mand. Det må være en tilbagetræden, der skal få udenlandske medier til at vågne op, tænker jeg.

Cavkov holder også pressemøde og laver en stråmand på Nuhiu. Cavkov synes, det er urimeligt at rette anklager imod politifolkene, som gjorde et godt stykke arbejde torsdag aften, siger han.

Om aftenen skal der være afskedsmiddag med Flakkebjerg-eleverne på Pelister. Jeg diskuterer med Kirsten, om det er en god idé, for parlamentet ligger tæt på Pelister og imellem Pelister og Shanti Hostel, hvor eleverne bor. Vi bliver enige om, at som det ser ud nu, skal det nok gå.

Om aftenen er der ingen demonstranter ved parlamentet. Jeg hører, at regimetilhængerne nu befinder sig foran EU-repræsentationen. Efter middagen spørger eleverne, om jeg vil gå med dem derover. De vil gerne se, hvordan sådan noget ser ud. Der er ingen demonstranter, kun kampklædte betjente. Går forbi bygningen med en gruppe elever, de gyser ved synet af en maskinpistol.

Kører hjem.

Hører sent om aftenen, at såvel EU som USA anerkender valget af den nye parlamentsformand.

Artan Grubi (BDI) og Muhamed Zeqiri (SDSM) fortæller i Click Plus på kanalen tv21, hvad de oplevede torsdag aften i parlamentet. De siger, at nogen inde i parlamentet åbnede hovedporten i parlamentsbygningen for regimets tilhængere. De siger ikke hvem, men henviser til, at overvågningskameraerne har billederne. Og de fortæller, hvem der slog hvem.

De har hørt, at sundhedsministeren Nikola Todorov (VMRO-DPMNE) sørgede for at få smuglet Sela og Sekerinska ud af parlamentsbygningen og videre til hospitalet iført henholdsvis en politiuniform og en sygeplejerskekittel. De håber det passer, siger de.

Og de peger på Vladimir Georgiev, en anden VMRO-DPMNE-parlamentariker, som forsøgte at holde regimetilhængerne og voldsmændene væk fra Zaev.

Måske er der trods alt sprækker i det ellers så fast sammentømrede VMRO-DPMNE-regime, tænker jeg.

Lørdag den 29. april

Vi gør rent, og jeg læser løbende de danske mediers dækning af stormen på parlamentet. De fleste trykker Ritzaus telegram og fortæller altså den sædvanlige etniske historie. Jyllands-Posten har bedre styr på, hvad konflikten egentlig handler om.

Møder Jon og Kasper om eftermiddagen, som er cyklet helt fra Danmark og netop er ankommet fra Prizren i Kosovo. Fortæller lidt om, hvilken situation de er havnet i og får lidt kaffe og Rakija, og de siger, de hellere må cykle videre. De skal til Asien.

Der er roligt på Makedonien-pladsen og alle andre steder, jeg passerer.

Kører hjem klokken 17.00

Læser DRs artikel, hvor Christian Axboe Nielsen hævder, at det hykleriske EU har skiftet kurs til ”nationalisternes”, altså VMRO-DPMNE-regimets, fordel. Må skrive til ham og spørge, om han mon forveksler Kurz og Orban i Østrig og Ungarn med hele EU, og hvor han får øje på kursskiftet?

Søndag den 30. april

Kigger mig omkring i byen med familien. Alt er roligt på de centrale pladser.
Hoyt Yee fra det amerikanske udenrigsministerium er i byen. Venter i spænding, om han kan gøre en forskel.

Mandag den 1. maj

Trækker stikket og kører på rulleskøjter med arvingen ved Trajkovski-hallen.

Ser Præsident Ivanovs ejendommelige pressemeddelelse om aftenen, efter mødet med Hoyt Yee. Ivanov beder tilsyneladende USA om hjælp til at overkomme det juridiske problem, at Xhaferi-valget er ulovligt. Tænker, at det lyder som et tilbagetog. Men Ivanov fastholder også, at Zaev skal levere solid dokumentation for, at hans politiske program vil holde sig inden for forfatningen og statens enhedspræg (unitary state). Det var mere logisk, om regimet og Ivanov kunne dokumentere, at der er et problem, tænker jeg.

Tirsdag den 2. maj

Læser Foueres synspunkt på BalkanInsight, og at han – ligesom jeg – undrer sig over Kurz. Fouere regner det for en selvfølgelighed, at regimet står bag stormen, og at regimetilhængerne er købt og betalt.

TV21 skriver, at VMRO-DPMNE måske vil holde sit eget parlamentsmøde i dag, fortsat med Veljanoski som formand, mens sæsonens første hollandske turister ifølge Alsat lander i Ohrid.

Gruevski fastholder, at valget af Xhaferi er ulovligt. Antonio Milososki siger for VMRO-DPMNE, at den præcedens, der er skabt med valget af Xhaferi, er uacceptabel, og at valget blot vil forlænge den politiske krise.

Onsdag den 3. maj

Hører, at Xhaferi er blevet accepteret i administrationen. Han har tilsyneladende fået nøglen til kabinettet. Han vil nu bede Ivanov overdrage regeringsdannelsen til parlamentets flertal, siger han et sted. Ivanov har i ifølge forfatningen ti dage til formålet.

Tvivler på, at det kommer til at ske. Ved 16.00-tiden kalder Gruevski valget af Xhaferi diktatorisk, på sin Facebook profil.

Læs mere om Makedoniens politiske krise 2015-2017.

"Dagbogsblade fra en uge i Makedonien" blev sidst opdateret: 13. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.