Flakkebjerg på Balkanruten

Flygtningelejren Tabanovtse på grænsen mellem Serbien og Makedonien fik mandag besøg af elever fra Flakkebjerg Efterskole.

Flakkebjerg Efterskole besøger flygtningelejren i Tabanovtse (Табановце)
Flakkebjerg Efterskole besøger flygtningelejren i Tabanovtse (Табановце) sammen med en træt lyseblå tank. Fotos: John Petersen.

Flakkebjerg-elever med linjefaget ”global” besøger i denne uge Republikken Makedonien, og mandag gik turen til grænsebyen Tabanovtse (Табановце). Byen huser den såkaldte Tabanovtse Transit Camp, som er opstået, hvor jernbanen krydser ingenmandslandet mellem Makedonien og Serbien.

Tabanovtse Transit Camp er trods navnet nu en opholdslejr, efter at landene på Balkanruten lukkede grænserne i foråret 2016. Omkring 40 flygtninge eller andre migranter opholdt sig mandag i lejren.

”Vi er her for at besøge Makedonien, og placeringen på Balkanruten er en af de mange facetter i dette land, som vi gerne vil give vore elever med,” fortæller Kirsten Bruun, som leder globallinjen.

Eleverne skal finde ud af så meget som muligt, når de nu er i lejren, forklarer Kirsten Bruun videre, ”men vi ved, at professionelle interviews er for professionelle”.

Fælles spisning, sport og leg er derfor blandt midlerne, når hun og kollegerne forsøger at skabe rum for uformelle samtaler mellem migranter og elever.

Flakkebjerg Efterskole og migranter spiller Number Kubb
Elever fra Flakkebjerg Efterskole og migranter spiller Number Kubb,
Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.
Flakkebjerg Efterskole og migranter spiller volleyball
Elever fra Flakkebjerg Efterskole og migranter spiller volleyball,
Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.
Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.
Det blev til en kort painting workshop, før de vagthavende uniformer af uvisse årsager pludselig lukkede programmet. Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.
Fælles spisning i Tabanovtse Transit Camp
Fælles spisning i Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017. Elever fra Flakkebjerg Efterskole og nogle af lejrens yngre beboere.
Efterskoleelever fra Flakkebjerg på rundtur i Tabanovtse Transit Camp
Efterskoleelever fra Flakkebjerg på rundtur i Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.
Tusinder stod af togene lige her, og Tabanovtse Transit Camp opstod.
Da strømmen af migranter toppede, stod tusinder af togene lige her, og Tabanovtse Transit Camp opstod. Siden kom der pigtråd, sanitetsstation, internationale hjælpeorganisationer, beboelsescontainere, legestue til børnene og masser af muskuløse mænd i politi- og andre uniformer. 24. april 2017.
Rundtur i Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.
Efterskoleelever fra Flakkebjerg på rundtur i Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.
Magnus Spodsberg (th) fra Flakkebjerg Efterskole i samtale med Mohammad fra Syrien.

Magnus Spodsberg (th) fra Flakkebjerg Efterskole taler med Mohammad fra Syrien. Mohammad viser sig at være en slags skulptør, og han har, med kone og barn, opholdt sig i lejren i syv måneder. Familien har ingen bestemt destination, de vil bare nordpå. Fælles spisning, Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.
Martin Dinesen (th) fra Flakkebjerg Efterskoler kom hurtigt på talefod med flere migranter.
Martin Dinesen (th) fra Flakkebjerg Efterskoler kommer hurtigt på talefod med flere migranter. Én er fra Vestsahara og vil finde arbejde i Europa. Han er omkring de 50, og har været i lejren i syv måneder. En anden er fra Irak, hvor hans kone og familie er blevet dræbt af en bilbombe. Han er cirka 40 år gammel. Han har en datter med på rejsen og et billede af konen i lommen. Fælles spisning,
Tabanovtse Transit Camp, 24. april 2017.

Flakkebjerg Efterskole står i kontakt med NGO’en Legis, som spiller en stor rolle i hjælpearbejdet i forhold til flygtninge og andre migranter. Det er Legis, der har hjulpet med skolens program i Tabanovtse, og ikke mindst har Legis hjulpet med de nødvendige tilladelser i forbindelse med besøgets afvikling.

"Flakkebjerg på Balkanruten" blev sidst opdateret: 13. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.