Uro i Makedonien for fjerde dag i træk

Her til aften demonstrerer borgere i Republikken Makedonien endnu engang imod regimet, mens regimets støtter demonstrerer imod de demonstrerende.

I middags udskrev parlamentsformand Trajko Veljanoski (VMRO-DPMNE) valg i Makedonien. Det var ventet. Men fordi valgudskrivelsen af mange bliver opfattet som det sidste søm i det makedonske demokratis ligkiste, er demonstrationerne i aften ekstra massive.

Skopje 16. april 2016. Protesterende forhindres tidligt på aftenen i at nå frem til præsident Ivanovs kontor og til VMRO-DPMNE's hovedkvarter.
Skopje 16. april 2016. Protesterende forhindres tidligt på aftenen i at nå frem til præsident Ivanovs kontor og til VMRO-DPMNE’s hovedkvarter.
Skopje 16. april 2016. Protesterende demonstranter bliver lidt senere forhindret i at nå frem til parlamentsbygningen.
Skopje 16. april 2016. Protesterende demonstranter bliver lidt senere forhindret i at nå frem til parlamentsbygningen.
Skopje 16. april 2016. De protesterende bliver endnu engang stoppet. Denne gang forhindres de i at nå frem til regeringsbygningen. Senere på aftenen får de dog lov at passere.
Skopje 16. april 2016. De protesterende bliver endnu engang stoppet. Denne gang forhindres de i at nå frem til regeringsbygningen. Senere på aftenen får de dog lov at passere.

Hvis valget den 5. juni bliver afholdt, vil det med stor sandsynlighed blive vundet af det nationalkonservative, makedonske VMRO-DPMNE. Der er nemlig ikke ændret på de forhold, som i de seneste mange valg har ført til sikker sejr for partiet.

Det første forhold er, at de medier, der når ud til flest borgere, er en del af regimet selv. Det andet, at valglisterne er fejlbehæftede, hvilket enten giver mulighed for valgsvindel eller simpelthen er udtryk for valgsvindel. Der er mange andre forhold, som regimet har fordel af, men netop disse to har været i fokus i tiden op til valget blev annonceret.

Socialdemokraterne (SDSM) meddelte allerede den 6. april, at oppositionspartiet agter at boykotte valget, fordi forholdene ikke er blevet ændret.

Det var ellers formålet med den såkaldte Przhino-aftale, at der skulle ændres på de ovennævnte forhold, så der kunne afholdes et valg, der af hele befolkningen kunne regnes for legitimt. Valgforberedelsen skulle varetages af en overgangsregering, hvor også oppositionspartiet SDSM fik overdraget et par ministerposter.

Men det lykkedes ikke, mener SDSM og andre af regimets kritikere.

SDSM-ministrene er nu trukket ud af regeringen. De socialdemokratiske ministres opsigelser blev godt nok ikke godkendt af parlamentet, inden det, i overensstemmelse med proceduren for afholdelse af valg, opløste sig selv den 6. april.

Men regeringen har efterfølgende annulleret alle beslutninger, som SDSM-ministrene nåede at tage i deres korte embedsperiode, så opsigelserne er taget til efterretning. Og vice-ministrene fra VMRO-DPMNE har taget over.

Selvom valgudskrivelsen er en god grund til at demonstrere, hvis man tænker som SDSM og de øvrige modstandere af regimet, så blev det præsident Gjorge Ivanov, som allerede tirsdag fremprovokerede protestdemonstrationer, som nu fortsætter for fjerde dag i træk.

Præsident Ivanov giver amnesti til politikere

Hvis Veljanoski hamrede det sidste søm i ligkisten, så stod Præsident Gjorge Ivanov (VMRO-DPMNE) for det næstsidste. Tirsdag dekreterede Ivanov et stop for alle retssager, der er en følge af aflytningsskandalen. Han henviste til sine forfatningsmæssige beføjelser.

Dermed sejlede han for alvor Przhino-processen på grund. Den såkaldte særlige anklagers (Специјално Јавно Обвинителство) rolle er nemlig også en del af Przhino-aftalen. Med præsident Ivanovs “amnesti” bliver den særlige anklager reelt sat ud af spillet, fordi hendes funktion er at undersøge netop de forhold, der udspringer af aflytningsskandalen.

Vi har her på bloggen argumenteret for, at det er den særlige anklager, der bærer håbet om forandring til det bedre i Makedonien. Et frit og fair valg gør det ikke. Hvis argumentet holder, så er præsident Ivanovs “amnesti” naturligvis egnet til at slukke håbet for et fremtidigt, demokratisk Makedonien.

I hvert fald, hvis man mener et demokrati, der er foreneligt med de værdier, EU og NATO hævder at stå for.

Det er på den baggrund, at borgerne nu for fjerde aften i træk protesterer i Skopjes centrum. Og det er på samme baggrund, at regimets støtter arrangerer moddemonstrationer uden for SDSMs hovedkvarter.

Den særlige anklager meddelte torsdag, at staben fortsætter arbejdet uagtet Ivanovs “amnesti”. Man anerkender tilsyneladende ikke Ivanovs beslutning. Det er uklart, hvordan den særlige anklager mener at kunne komme uden om præsidentens beslutning og dermed altså vriste Przhino-processen fri af grunden.

Læs: mere om Makedoniens politiske krise og om Medier i Makedonien.

Det er fortsat gratis at læse med her. Har artiklen værdi for Dem, er selv symbolske bidrag dog særdeles velkomne via MOBILEPAY 21281941.

"Uro i Makedonien for fjerde dag i træk" blev sidst opdateret: 13. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Medier i Nordmakedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.