Albanske ministre forlader regeringen i Makedonien

Albanske ministre fra partiet BDI har i dag opsagt deres stillinger. Den politiske situation i Makedonien var i forvejen notorisk uklar. Nu er det værre.

albanske ministre

Partiet BDI har i dag trukket sine ministre ud af den makedonske regering. BDI har sammen med det dominerende, nationalkonservative, makedonske VMRO-DPMNE et solidt flertal i parlamentet. BDI og VMRO-DPMNE var således grundstammen i regeringen indtil landets politiske krise førte til såkaldte Przhino-aftale.

Med Przhino-aftalen kom en bred ”overgangsregering”, der foruden ministre fra flertalspartierne også tæller ministre fra oppositionspartiet SDSMs rækker. Det politiske situation var således i forvejen kompliceret, og nu har de albanske ministre altså trukket sig.

En anden del af Przhino-aftalen går ud på, at der skal afholdes valg, når en række reformer er gennemført, der kan sandsynliggøre at valgresultatet vil afspejle et informeret folks vilje. Valget er allerede blevet udsat én gang, fra 24. april til 5. juni, fordi reformerne ikke blev ført ud i livet. Og det er sandsynligt, at det sker endnu en gang.

Den gældende valgdato, 5. juni, medfører ifølge valgloven, at parlamentet på onsdag den 6. april opløser sig selv for at gå i valgkamp. Den siddende regering er ”forretningsministerium”, indtil valget. Det er således uklart, hvem der udgør landets overgangsregering indtil onsdag, og således også, hvem der herefter udgør forretningsministeriet.

Forlader BDI regeringen?

De albanske ministres afsked er koordineret af BDI, fremgår det af udtalelser fra partiets talsmænd. Det tyder på, at partiet trækker sig helt ud af regeringen. Men det har partiet strengt taget endnu ikke sagt. Dermed er der mulighed for, at partiet udpeger nye ministre og således forbliver i regeringen.

Hvis BDI trækker sig helt ud af regeringen, så ligner det et brud på Przhino-aftalen. Det ville være yderst mærkeligt, hvis det var tilfældet, for det ville være et svigt over for USA og EU, hvilket ikke er BDIs politik.

I en skriftlig meddelelse har BDI da også ladet vide, at man nu vil tænke sig om i et par dage.

Handler det bare om sex?

Hvis man et øjeblik leger med den tanke, at BDI bliver i regeringen og udpeger nye ministre, så melder spørgsmålet sig naturligvis, hvorfor de gamle ministre skulle udskiftes?

Der er ikke noget, der tyder på, at de gamle albanske ministre er faldet i unåde i partitoppen. Så det er ikke forklaringen.

Den nævnte skriftlige meddelelse peger derimod på en sexskandale, som Makedoniens borgere i den forløbne uge har diverteret sig med. Borgerne kan på en lækket telefonaflytning følge med i, hvordan vice-premierminister Musa Xhaferi og parlamentsmedlem Ermira Mehmeti efter alt at dømme dyrker telefonsex. Begge er fra BDI. Xhaferi er gift, mens Mehmeti er fraskilt.

Telefonaflytningen adskiller sig fra de øvrige lækkede telefonaflytninger i den aflytningsskandale, der har hærget Makedonien siden februar 2015. Den aktuelle aflytning har nemlig ingen afsender, mens alle de øvrige aflytninger er offentliggjort af oppositionspartiet SDSM. Aflytningen adskiller sig også ved, at forholdet mellem Xhaferi og Mehmeti er af privat karakter. Det har ingen politisk relevans.

BDI fæstner sig i meddelelsen ved netop det. At de som ligger inde med aflytningerne nu går over stregen og offentliggør forhold, der intet har at gøre i offentligheden. Offentliggørelsen af sexaflytningen er altså anledning til, at BDI trækker og eventuelt udskifter sine ministre. Men der er ingen forklaring på, hvilken forskel det gør, at BDI indsætter nye ministre. Hvis det altså er det, der kommer til at ske.

Det er på den baggrund ikke overbevisende, at det blot skulle handle om telefonsex. Derfor har BDI i dag bidraget til yderligere at sløre den i forvejen aldeles uklare politiske situation.

Statsministeriet eller ЧК i Skopje, Makedonien
Statsministeriet eller ЧК i Skopje, Makedonien

Det er fortsat gratis at læse med her. Har artiklen værdi for Dem, er selv symbolske bidrag dog særdeles velkomne via MOBILEPAY 21281941.

"Albanske ministre forlader regeringen i Makedonien" blev sidst opdateret: 13. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.