Nu er der flygtninge i Kosovo

Det første tegn på, at flygtningene finder alternative veje, kommer nu fra grænseovergangen mellem Makedonien og Kosovo.

Skopje N, vejen til Kosovo, 2015

Ifølge flere albansksprogede medier blev tre bevidstløse syrere fundet i en lastbil i aftes. Det skete ved grænseovergangen ved Blace (Блаце) mellem Republikken Makedonien og Kosovo. Det viser måske, at syriske flygtninge er i færd med at afsøge nye veje. De tre syrere skulle befinde sig på hospitalet i Elez Han på Kosovo-siden.

Printversion

6000 flygtninge har passeret grænsen mellem Grækenland og Makedonien i det seneste døgn. Samtidigt har Ungarn færdiggjort hegnet, der skal forhindre flygtninge i at passere grænsen fra Serbien. Det bringer således mening, at flygtningene finder alternative veje.

Flugtveje

Både Serbien og Kosovo grænser op til Montenegro, som har grænse til Kroatien og Adriaterhavet (Italien). Men Kosovo har – i modsætning til Serbien – også grænse til Albanien, hvorfor Albanien muligvis er næste stop på en alternativ rute. Hvis flygtningene er kommet fra Grækenland ind i Makedonien, så halter logikken dog en smule. For også Grækenland har grænse til Albanien.

Også Makedonien har grænseovergange til Albanien, men vejene er meget dårlige. Vandvejene fra Albanien til EU-landene Italien og Kroatien er forholdsvis korte. Det er naturligvis også en mulighed, at flygtningenes endelige destination er Kosovo.

Grænseovergangen ved Blace var for blot få år siden scene for en flygtningestrøm, der gik den anden vej. 100.000-vis af Kosovoalbanere flygtede ned gennem dalen fra Milosevic’ Serbien.

Mere om flygtninge og Makedonien.

"Nu er der flygtninge i Kosovo" blev sidst opdateret: 12. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i EU, Makedonien og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Nu er der flygtninge i Kosovo

  1. Jesper Lindholm skriver:

    Det er nu ikke første gang, at der kommer flygtninge til Kosovo i nyere tid, John, omend det nok er første gang at de kommer så langt væk fra som Syrien.I 2001 kom der så vidt jeg husker omkring 60.000 etniske albanere fra Makedonien som følge af konflikten i den nordlige del af landet. Jeg arbejdede dengang for UNHCR, og vi stod ved flere grænseovergange for at registrere dem og huse dem i en fremragende flot teltlejr. Den måtte pilles ned igen, fordi kosovoalbanerne hentede dem ved grænseovergangene i busser og biler og indstallerede dem i deres egne huse. Som tak for tjenesten, da trafikken år tidligere gik den anden vej.

  2. Jesper Lindholm skriver:

    Men jeg kan se at du hár skrevet om ohrid aftalen og den tidligere konflikt længere nede på din side, så du er selvfølgelig helt med…

  3. Også et forsinket tillykke herfra – jeg har vist overset den fødselsdagsopdatering 🙂 Håber alt er vel og at dagen gik godt 😉

Skriv en kommentar