Fodbolddronen i Beograd: Derfor var den røde klud en rød klud

Et uventet indslag førte tirsdag til aflysning af UEFA-kvalifikationskampen i Beograd mellem Albanien og Serbien. For øjnene af de serbiske tilskuere fløj et albansk flag ned over stadion, båret af en drone, og udløste derpå tumult og aflysning. Læs her, hvorfor aktionen var en klar provokation.

Det var ikke alene et albansk flag, der fløj ned over stadion i Beograd tirsdag. Det var den sorte albanske dobbeltørn på en rød baggrund, der viste omridset af et Storalbanien; et Storalbanien, som foruden Albanien omfatter Kosovo, det vestlige Makedonien og det sydligste Serbien. Omridset var flankeret af Ismail Qemali og Isa Boletini, og teksten”autochthonous” prydede tillige flaget.

Umiddelbart kan man synes, at det er en relativt uskyldig tossestreg på niveau med baneløbere, som tilskuerne passende kunne have mødt med en portion humoristisk sans. Men det er nok for meget at forlange i sammenhængen.

Autokton betyder ”på egen jord” og afsendt fra albanske kredse er signalet naturligvis, at albanerne altid har beboet både Kosovo og de andre områder, og at områderne ret beset tilhører albanerne. Den nationale serbiske version er den omvendte, at Kosovo oprindeligt var serbisk, mens albanerne for en stor dels vedkommende må betragtes som indvandrere. Ismail Qemali og Isa Boletini er begge figurer fra tiden omkring Albaniens grundlæggelse, og for at sige det kort: sammenstillet signalerer de, at det ikke var alle de albanske lande, der ”kom med” i Albanien.

Derfor kan der dårligt være tvivl om, at droneflyvningen ikke var ment som et humoristisk indslag. Scenen kan dårligt være bedre valgt, hvis man ønsker at holde gammelt fjendskab i live.

At det heller ikke i fodboldsammenhænge bringer mening at betragte Albanien og de øvrige ”albanske lande” som helt adskilte størrelser er også klart: en stor del af Albaniens spillertrup består af albanere fra Kosovo. De har dobbelt statsborgerskab. Fans fra både Albanien, Kosovo og Makedonien ville være valfartet til Beograd for at hylde Albaniens hold, hvis det ikke lige var fordi UEFA havde forment dem adgang til kampen.

En makedonsk forbindelse?

Det er i skrivende stund ikke klart, hvem der står bag droneflyvningen, men med udgangspunkt i Facebook fyger rygtet, at det er Shvercerat i Makedonien. Shvercerat, som betyder smuglerne, er en fanklub af albanere i Makedonien, der følger Albaniens landshold. Rygtet skyldes, at Schvercerat på deres Facebook profil meget tidligt offentliggjorde et billede af det omtalte flag med en hilsen fra Makedonien:

Hilsen fra Skopje, dyder ikke ord!

Læs også: Mother Teresa var fra Üsküb

Shvercerat
Shvercerat, smuglerne, her på en husmur ved ul. Kristijan Todorovski Karposh.
"Fodbolddronen i Beograd: Derfor var den røde klud en rød klud" blev sidst opdateret: 12. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Fodbolddronen i Beograd: Derfor var den røde klud en rød klud

Skriv en kommentar