EU-Parlamentsvalg: Er en radikal stemme en stemme på den konservative Barroso?

eu-parlamentsvalg
2009-EU-Parlamentets sammensætning. Grafik: Ssolbergj.
Creative Common Licens, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Jeg er taknemmelig, om nogen kan pege på fejl i dette ræsonnement, som er stykket sammen af diverse kommentatorers formodninger i den seneste tid.

Hvis det går godt for den socialistiske gruppe i EU-Parlamentet, så vil de stille med en modkandidat til den siddende konservative formand for EU-Kommissionen, når der skal vælges en sådan inden længe.

Modkandidaten bliver eventuelt Nyrup, og den siddende er jo som bekendt Barroso. Det bliver så op til den liberale gruppe (herunder Venstre og Radikale Venstre) at bestemme, om man vil holde på Nyrup eller på Barroso.

Hvis den liberale gruppe således vil kunne bestemme, så ville det da være mærkeligt, om ikke de tog sig godt betalt. Eksempelvis kunne de stille med en egen kandidat.

Hvis det derimod går knap så godt for den Socialdemokratiske gruppe, så vil de nok undlade at stille med en modkandidat, og så vil den liberale og den konservative (herunder de danske Konservative) gruppe planmæssigt majorisere Barroso igennem.

Hvad gør man så egentlig, hvis man normalt stemmer på det social-liberale Radikale Venstre i Danmark? Ja, der er vel egentlig ikke mange radikale, der igen ønsker sig en konservativ kommissionsformand. Hvis det alligevel er tilfældet, så ville det i hvert fald være dumt at stemme radikalt, for i det tilfælde radikale ikke opnår mandat, så tilfalder stemmerne Socialdemokraterne.

Hvis man ønsker sig en liberal, så ligger chancen – jf. ovenstående – i , at den socialdemokratiske gruppe får et godt valg. Og hvis man ønsker sig en socialist, så ligger chancen naturligvis også i, at den socialdemokratiske gruppe får et godt valg.

Nu er alt andet jo ikke lige gyldigt. Der er naturligvis meget andet, EU-parlamentarikere skal tage stilling til. Men posten som EU-Kommissionformand er dog temmelig vigtig.

Det forsigtige spørgsmål er, om det så egentlig tjener noget formål at stemme på det Radikale Venstre? Uanset om man hælder til den sociale eller den liberale side i det social-liberale Radikale Venstre, så vil sagen jo være bedst tjent med en succes for den socialdemokratiske gruppe.

Eller hvad?

Læs også: EU-parlamentsvalg: lav deltagelse et sundhedstegn

"EU-Parlamentsvalg: Er en radikal stemme en stemme på den konservative Barroso?" blev sidst opdateret: 10. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i EU og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar