Præsidiet i det albanske parti BDI godkendte i aftes et udkast til en ny sproglov, der skal ligestille albansk og makedonsk i Republikken Makedonien. Det baner vej for en ny regering.
Omkring midnat kunne man på sociale medier følge, hvordan tilhængere af socialdemokraterne (SDSM) og af flere albanske partier begyndte at lykønske hinanden med aftenens resultat. Et syv timer langt møde resulterede nemlig i, at BDI‘s (Bashkimi Demokratik për Intregrim) præsidium godkendte et udkast til en ny sproglov, der i højere grad skal ligestille brugen af albansk og makedonsk i landets offentlige sektor.
Dermed er den sidste forhindring formentlig ryddet af vejen, og en regering bestående af BDI og SDSM med sandsynlig deltagelse af ”koalitionen albanernes alliance” (Liste 11), er på vej. De øvrige albanske partier, BESA og PDSh, vil sandsynligvis ikke blive en del af regeringen, men det er muligt at de vil lægge mandater til både sprogloven og den nye regering.
BDI’s leder, Ali Ahmeti, har nu grønt lys fra præsidiet til at danne regering med SDSM. Dog skal der først afholdes yderligere et møde fredag, hvor andre – men knap så afgørende – hurdler skal diskuteres. Præsidiet er den øverste myndighed i BDI.
Lovudkastet er ikke sluppet ud til offentligheden. Derfor er det ikke sikkert, at der er tale om 100% ligestilling mellem sprogene. BDI’s mål i forhold til albanske sprogbrug står dog klart, for de fire albanske partier eller koalitioner vedtog efter valget den 11. december en fælles platform for forhandlingerne om den kommende regeringskoalition.
Resultatet af valget den 11. december stillede de albanske partier og koalitioner i en yderst gunstig forhandlingsposition.
Flertal er ingen garanti for en ny regering
Dannelsen af en ny regering forudsætter, at regimet (VMRO-DPMNE) ikke finder en juridisk eller en anden kattelem, der gør det muligt at forhindre regeringsdannelsen. Der er betydelig uvilje i det nationalkonservative VMRO-DPMNE imod den nye regering. VMRO-DPMNE har været dominerende i etableringen af det nuværende regime og har siddet på magten siden 2006.
Ifølge VMRO-DPMNE er uviljen begrundet i, at en ny regering, der imødekommer albanernes sproglige og kulturelle ønsker, vil få landet til at gå i opløsning.
Ifølge andre skyldes den reelle uvilje, at SDSM og BDI bakker op om den særlige anklagemyndigheds virke (Специјално Јавно Обвинителство). Den særlige anklager, Katica Janeva, vil med stor sandsynlighed sende VMRO-DPMNE-topfolk i fængsel i mange år, hvis hun får lov at arbejde uforstyrret, og hvis domstolene kan vristes fri af VMRO-DPMNE’s greb.
Læs her om den politiske krise i Makedonien 2015-2017, der gik forud for det ovenstående resultat og om Ohrid-aftalen fra 2001, Ohrid Framework Agreement, hvis indhold med det ovenstående udmøntes i lov.
Nu begynder det at blive interessant