Ny regering i Makedonien

Regeringen Zoran Zaev vil bestå af BDI, ”koalitionen albanernes alliance” og den nye regeringschefs egen socialdemokratiske koalition. Det blev klart søndag, da bevægelsen BESA sprang i målet.

Vi har ikke noget billede af Zaev og hans kabinet. Men her er et af en fugl fra Eva Keramik ved Rude Strand. Fuglen gik i tusind stykker i det største af jordskælvene i Skopje, den 11. september 2016. Den kunne ikke flyve. Men nu er skårene klinket, og Fugl Fønix står igen på sin hylde og holder øje med de sorte bjerge i nord.

Den socialdemokratisk (SDSM) ledede koalition (Liste 4) med 49 mandater og partiet BDI (Liste 3) med 10 mandater bliver kernen i den nye regering i Makedonien. De får følge af den lille, relativt nye koalition ”albanernes alliance” (Liste 7), som bidrager med afgørende tre mandater. Regeringen Zaev råder således over et knebent parlamentsflertal, nemlig 62 mandater ud af 120 mulige.

Bevægelsen BESA (Liste 10) meddelte på et pressemøde søndag eftermiddag, at man ikke ønskede at træde ind i regeringen. BESA krævede for sin deltagelse en skriftlig aftale om visse principper af de eventuelle regeringspartnere. Det gjaldt en aftale om at påbegynde en diskussion om at ”redefinere” Republikken Makedonien og om konsensusbaseret beslutningstagen i regeringen, sagde formand Bilall Kasami. Det første krav handler om forfatningsændringer i retning af albansk ligestilling.

Regeringsflertallet er på papiret svagt, men det er ikke sikkert, det virkelig forholder sig sådan. Selvom det kun kræver ganske få overløbere at frarøve Zaev det spinkle flertal, så er det vanskeligt at forestille sig, at BESA på et tidspunkt vil tillade den nye regering at vælte.

Uviljen imod alternativet, den nationalkonservative VMRO-DPMNE-koalition, er for stor, må man formode. I BESA er man netop stolte af at have hjulpet Makedonien af med netop det partis regime. Også det sagde Kasemi direkte på pressekonferencen.

BESA har fem mandater. Yderligere et lille albansk parti, PDSh, har to mandater.

Eftersom hver koalition består af mange partier, vil den nye regering gabe over omkring 17 partier. Regeringsdannelsen er resultat af valget den 11. december 2016.

Ministerliste i den nye regering i Makedonien

Navnene på de nye ministre bliver omtrent som følger, hvis man skal tro på mediernes mere eller mindre anonyme kilder. Regeringen er regering, når parlamentet (Sobranie) en bloc har bekræftet den. Det forventes at ske meget snart – måske allerede tirsdag [det holdt stik, ny regering i Makedonien med 62 mandater, tilføjet 23:52, 31/5].

De individuelle ministerkandidater bliver i øjeblikket tjekket af sikkerhedstjenesterne. Som følge heraf er det sandsynligt, at nogle af navnene bliver trukket tilbage igen.

Zoran Zaev, premier (SDSM-koalitionen)
Hazbi Lika, vice-premier, Ohrid Framework Agreement (BDI)
Bujar Osmani, vice-premier, europæisk integration (BDI)
Oliver Spasovski, politi- og indenrigs (SDSM-koalitionen)
Radmila Sekerinska, forsvar (SDSM-koalitionen)
Bilent Saliu, justits (BDI)
Nikola Dimitrov, udenrigs (SDSM-koalitionen)
Dragan Tevdovski, finans (SDSM-koalitionen)
Kreshnik Bekteshi, økonomi (BDI)
Renata Deskoska, uddannelse (SDSM-koalitionen)
Goran Sugarevski, transport og anlæg (SDSM-koalitionen)
Arben Taravarin, sundhed (albanernes alliance)
Sadula Duraku, miljø (BDI)
Ljupco Nikolovski, landbrug (SDSM-koalitionen)
Mila Carova, social og arbejde (SDSM-koalitionen)
Damjan Mancevski, informationssamfund (SDSM-koalitionen)
Robert Alagjozovski, kultur (SDSM-koalitionen)
Suhejl Fazliu, decentralisering (albanernes alliance)
Edmond Ademi, uden portefølje (SDSM-koalitionen)
Koco Angjushev, uden portefølje (SDSM-koalitionen)
Ramiz Merko, uden portefølje (BDI)

Der er yderligere et antal (2-3-4) ministre uden portefølje [tilføjet 31/5]

Læs også: Forandringens vinde blæser i Republikken Makedonien

"Ny regering i Makedonien" blev sidst opdateret: 13. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Ohrid Framework Agreement og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.