Appeldomstol fastholder dom over Tomislav Kezarovski

En appeldomstol i Skopje, Makedonien, bekræftede i dag dommen over journalist Tomislav Kezarovski

I graverjournalisten Tomislav Kezarovski’s appelsag er der nu faldet en afgørelse, skriver nyhedsbureaet MIA og flere andre medier. Appeldomstolen bekræftede kriminalrettens dom. Straffen blev dog nedsat til 2 år, hvor den oprindelige dom lød på 4½ år.

Kezarovski har afsonet og været tilbageholdt i et omfang, så kommentatorer mener, at han nu vil blive sat på fri fod.

Kezarovski er dømt for at have afsløret identiteten på et beskyttet vidne. Han blev dømt i efteråret 2013, hvorefter han appellerede dommen. Mange anser Kezarovskis dom for at være politisk og for at være en advarsel til landets journalister. Sagen vækker international opmærksomhed som et spørgsmål om pressefrihed i Makedonien.

Højesteret i Skopje, Makedonien.

Kezarovski-sagen kort

Den kontroversielle Kezarovski-sag har tråde tilbage til mordet på den 57-årige Lazar Milosevski. Mordet fandt sted i 2005. Tre år senere anholdt politiet tre mistænkte, som under hele sagen fastholdt, at de var under falsk anklage. De var blevet udpeget af Zlatko Arsovski, et beskyttet vidne, som i begyndelsen af 2013 pludselig ændrede sin forklaring. Han hævdede at være blevet truet af politiet til at vidne falsk. De anklagede blev løsladt.

Tomislav Kezarovski blev herefter anklaget for at have afsløret Zlatko Arsovskis identitet. Ifølge anklager kunne offentligheden, ud fra en artikel Kezarovski havde skrevet, slutte sig til Arsovskis navn. Det samme kunne de mordanklagede – ifølge anklageren –, og herefter trak Arsovski sit vidneudsagn tilbage.

Kezarovski blev dømt 4½ års fængsel i efteråret 2013 efter at have været tilbageholdt siden sin anholdelse i maj samme år.

En skueproces, ifølge Kezarovski

Kezarovskis syn på sagen er et andet. Ifølge lokale medier har han over for retten tilkendegivet, at hans tekster blot afslører det som alle ved, nemlig hvordan politiministeriet og domstolene arbejder.

Kezarovski var på anholdelsestidspunktet i færd med at undersøge en trafikulykke, der havde kostet Nikola Mladenov livet. Nikola Mladenov var redaktør af det politiske ugemagasin FOKUS, som er et af de få tilbageværende uafhængige og kritiske medier i Makedonien.

Denne undersøgelse er den virkelige grund til, at myndighederne vil have Kezarovski fængslet, mener Kezarovski selv.

Støtte fra ind- og udland

Kezarovski’s skæbne er blevet emblematisk for de senere års knægtelse af presse- og ytringsfrihed i Makedonien. Mange mener, at sagen har til hensigt at skabe frygt og fremmane selvcensur blandt journalister og borgere.

Eksempelvis hævder et forskerhold i bogen Media Integrity Matters, at ”regeringen gør brug af det juridiske system til at fastholde sit greb om journalisterne”, og at ”journalister bliver anklaget og dømt i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention”. Netop Kezarovski-sagen er ”kendt for denne praksis”.

Læs også: Pressefrihed på skrump i makedonsk mediemorads

Blandt de tunge kritikere er EU-Kommissionen og USA. Siden 2011 har EU-Kommissionen hvert år nævnt problemer med pressefrihed i sin årlige ”progress report” for EU-kandidatlandet Makedonien. US State Departments 2013 rapport om menneskerettigheder nævner specifikt Kezarovski i afsnittet om politiske fanger!

Også European Federation of Journalists (EFJ) støtter Kezarovski i, at han er blevet dømt for blot at have passet sin journalistgerning. Lokalt har såvel de makedonske journalisters forening (ZNM) som fagforening (SSNM) og Helsinkikomitéen i Makedonien kaldt dommen for et slag imod pressefriheden, og også organisationen CIVIL betragter Kezarovski som politisk fange.

Så sent som den 22. oktober udsendte International Federation of Journalists (IFJ) og European Federation of Journalists (EFJ) et fælles opråb. De opfordrede retten til at frafalde anklagerne, som føderationerne kalder absurde. I en kommentar i dag, siger EFJ-præsident Mogens Blicher Bjerregård, at fastholdelsen af dommen kaster skam over Makedonien.

FNs special rapporteur for ytringsfrihed krævede på et tidspunkt i 2013, at Kezarovski omgående skulle løslades. Han blev tilbageholdt i et halvt år inden dommen faldt, og FNs rapporteur mente, at det kun havde til formål at skade den uafhængige presse.

"Appeldomstol fastholder dom over Tomislav Kezarovski" blev sidst opdateret: 4. juni 2020 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Medier i Nordmakedonien og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar