Skopje: En krigserklæring i fåreklæder?

I Makedonien vil en undersøgelseskommission blive nedsat og nye ministre indsat. En offensiv forklædt som defensiv?

Makedonien flag

Det makedonske nyhedsbureau MIA skriver her til middag, at en undersøgelseskommission vil blive nedsat, i det øjeblik oppositionen returnerer til parlamentet. Undersøgelseskommissionen er regimets svar på den politiske krise, som aflytningsskandalen har afsløret.

Kommissionen skal granske i påstande og aspekter af aflytningsskandalen, hedder det. Oppositionen har boykottet parlamentsarbejdet siden valget i 2014. Ifølge parlamentsformand Veljanoski, som MIA refererer til, svarer de to ting netop til det international samfunds anbefalinger: Oppositionen skal vende tilbage til parlamentet, og aflytningsskandalens uhyrlige afsløringer skal undersøges.

Samtidigt har premierminister Gruevski foreslået to ny ministre i stedet for de ministre, der forlod kabinettet i aftes. Mitko Cavkov er udset til at erstatte politi- og indenrigsminister Gordana Jankuloska, mens Vlado Misajlovski skal erstatte transportminister Mile Janakieski.

Det minder om en krigserklæring

Sidste gang, der blev nedsat en undersøgelseskommission var efter julebataljen i 2012. Den 24. december blev oppositionen korporligt blev smidt ud af plenarsalen sammen med de tilstedeværende journalister. Det var udefra kommende civilklædte mænd, som udførte aktionen. De blev dog genkendt som indenrigsministerielle specialstyrker.

Komitéen fandt frem til, at det var forfatningsstridigt at smide parlamentarikerne ud af parlamentet, Sobranie, men Ilija Dimovski, som sad i komitéen for VMRO-DPMNE, meddelte at betydningen af komiteens endelige rapport kunne sammenlignes med betydningen af toiletpapir.

Mitko Cavkov kommer fra politi- og indenrigsministeriets egne kadrer. Han er direktør for kontoret for offentlig sikkerhed. Men mellem 2012 og 2013 – altså på det tidspunkt, hvor Socialdemokrater og journalister blev smidt ud af parlamentet – var Cavkov chef for de centrale politistyrker.

Fra 2006-2012 var han chef for departementet for organiseret kriminalitet. Derfor stod han bag arrestationen af oppositionsleder Zoran Zaev i 2008. Zaev er borgmester i Strumica og blev arresteret for embedsmisbrug.

Valget af Cavkov hævdes i øvrigt at være forfatningsstridigt, netop fordi Cavkov kommer direkte fra politiets egne rækker.

"Skopje: En krigserklæring i fåreklæder?" blev sidst opdateret: 4. juni 2020 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar