Farverige T-shirts præger Republikken Makedonien denne sommer. Farverne signalerer naturligvis kulørt revolution, men for udenforstående kræver motiverne en forklaring
Makedoniens kulørte revolution, шарена револуција, er naturligt nok kendetegnet ved et farverigt visuelt udtryk. Det farverige udtryk stammer fra sommerens daglige demonstrationer imod regimet. De protesterende gjorde det til en vane at passere regimets symboler – bygninger og monumenter – og beskyde dem med paintballs.
Det farverige splatterudtryk er som skabt for T-shirts, og en række grafikere har da også ladet sig inspirere og stillet motiver til rådighed for T-shirts og anden trikotage.
Den særlige anklager har ikonstatus
De daglige demonstrationer imod regimet begyndte, da præsident Gjorge Ivanov meddelte et masseamnesti i begyndelsen af april. De fortsatte i godt tre måneder. Hver aften klokken 18 startede demonstrationerne foran den særlige anklagers kontorer, som ligger over for parlamentarikernes klub. Den særlige anklager (Специјално Јавно Обвинителство) i skikkelse af Katica Janeva repræsenterer håb om forandring efter afsløringerne i aflytningsskandalen.
Den særlige anklager kommunikerer jævnligt over for pressen og andre. Ved sådanne lejligheder er Katica Janeva flankeret på den ene side af Lence Ristovska og på den anden af Fatime Fetai. Fetai er albaner og mørk, Ristovska er makedoner og lys, og symmetrien i billedet er umiskendelig. Det makedonske akronym for den særlige anklagers kontor er CJO. Grafik: Небојша Гелевски-Бане
Den kulørte revolution i mange byer
Шарена револуција har centrum i Skopje, men også i provinsen har der været daglige manifestationer. Her er motiver, der signalerer medvirken i byerne Krushevo, Negotino og Bitola (Monastir). Grafik: Зоран Кардула
En snert af gode gamle dage
Nogle af motiverne benytter sig af et visuelt univers, der stammer fra den lokale Hr. Skæg, kan man sige, nemlig børneprogrammet бушава азбука eller ”det rodede alfabet”. Tv-programmet blev udsendt i ’80erne – altså før Jugoslaviens opløsning. Udsendelsens titel fremstod som bogstaver stablet som en pyramide, netop som Шарена револуција gør her.
Programmet tematiserede de forskellige bogstaver, som havde hver sin grafik. Begyndelsesbogstavet i Шарена револуција, altså Ш, fremstod som de tre små figurer her ved siden af. En af figurerne holder et banner, hvorpå der i oversættelse står:
”Jeg vil have retfærdighed, jeg vil have fred.”
Ико Илиевски henholdsvis Дафина Џепароска har versioneret de to grafikker.
Endnu en grafik af Зоран Кардула peger givetvis også bagud, om man så må sige, eftersom den femtakkede stjerne jo var Jugoslaviens og Tito-partisanernes symbol. Den femtakkede stjerne er dog blevet benyttet i mange andre sammenhænge.
Motiver fra bevægelsens egen historie
En række motiver viser tilbage på protestbevægelsens egen historie. #Протестирам eller på albansk #Protestoj var således hashtags og overskrifter over de demonstrationer, der begyndte den 5. maj 2015 i forbindelse med bombe nummer 29 – således kaldet – i aflytningsskandalen. De er tegnet af Гоце Митевски.
Regimets medier omtalte ved den lejlighed demonstranterne som hooligans, hvilket må have inspireret hooligan-motivet her til højre. Det findes i flere varianter, hankøn, hunkøn, albansk, makedonsk, og i en version med læber og læbestift. Læbestiften er en hentydning til et ikonisk fotografi, som fandt vej til alverdens medier: Jasmina Gulubovska benytter lejligheden til at male læber, idet hun spejler sig i et politiskjold.
Regimets leder, VMRO-DPMNE-leder Nikola Gruevski, beskrev i en tale de demonstrerende som sekteriske. Han angav, at et af sektens ritualer bestod i at trampe på VMRO-DPMNEs program. Зоран Кардула samlede bolden op og fabrikerede секташ-motivet her til venstre. секташ betyder sekteriker eller sektmedlem. Det findes også som hunkøn. Кардула er også manden bag hooligan-motiverne.
Ord, der fanger
„Пичка ти материна!„ står der under silhuetten af Fatime Fetai. Det betyder omtrent motherfucker, hvis man skal oversætte det til almindeligt jysk. Udtrykket stammer fra den brutale arrestation af Ljube Boskoski, som er identisk med indholdet af den tredje bombe – således kaldet – i aflytningsskandalen sidste år. Den særlige anklager efterforsker nu arrestationen, og i forbindelse med annonceringen af efterforskningen nøjedes Fatime Fetai ikke med som sædvanligt at parafrasere sagen, men læste blandt andet de famøse ord op for de tilhørende. Det er endnu engang Зоран Кардула, der står bag motivet.
Der findes mange flere motiver. 41 er samlet på denne hjemmeside, som 17 forskellige grafikere har leveret til. T-shirts trykkes flere steder i Skopje, blandt andet hos Polyesterday, som praktisk nok ligger meget tæt på den særlige anklagers domicil.
Læs mere om Makedoniens politiske krise 2015-2017.
—
Det er fortsat gratis at læse med her. Har artiklen værdi for Dem, er selv symbolske bidrag dog særdeles velkomne via MOBILEPAY 21281941.