Zoran Zaev har i månedsvis trættet befolkningen med bebudelsen om bomben under regeringen Gruevski. Nu bliver oppositionslederen sigtet for spionage, og folk vil ophøre med at råbe ”ulven kommer”.
I dag ved to-tiden talte premierminister Nikola Gruevski til Makedoniens borgere fra et tv-transmitteret pressemøde. Han ville tale om den politiske situation, hed det i første omgang, men fulgte i stedet op på en indenrigsministeriel meddelelse, som blev givet kort forinden: Zoran Zaev, oppositionens og socialdemokraternes leder, og tre andre vil blive sigtet for spionage og for at have forberedt et kupforsøg.
Sigtelsen har baggrund i, at en kreds omkring Zoran Zaev ligger inde med ulovlige telefonaflytninger med videre, som netop skulle have været offentliggjort som en ”bombe” under regeringen Gruevski. Hvad det præcist er, der er så sprængfarligt for regeringen, er der ikke noget nyt om, selvom det naturligvis ikke skorter på spekulationer.
De øvrige sigtede er tidligere leder af det hemmelige politi Zoran Verusevski med frue samt en embedsmand i Strumica, hvor Zoran Zaev er borgmester. Verusevski blev allerede anholdt i sidste uge, hvor forklaringen lød, at der var børneporno på hans computere.
Kamp om historien
Fra Gruevski og regimets side, herunder mange medier, fyger det netop med begreber som ”kupforsøg”, ”spionage” og ”afpresning”, mens oppositionen har taget til genmæle med sit eget narrativ: at dette er ”første skridt på vejen mod frihed og demokrati”. Kampen om historien er i fuld gang.
Oppositionens version bringer kun mening, hvis den vitterlig kan bringe ”bomben” til sprængning, som den har lovet. Og det hævder den her til aften at kunne. Der er nok til gengæld ingen tvivl om, at de ikke er kommet i besiddelse af ”krudtet” på lovlig vis. Bomben skal således have en vis kvalitet, hvis målet skal hellige midlet.
Det bringer god mening at kæmpe om historien allerede nu, for ingen tror på, at domstolene vil bidrage til at kaste lys over det virkelige hændelsesforløb. Såvel befolkningen som eksempelvis EU går ud fra en sammenblanding af den dømmende og den udøvende magt.
Bomben ifølge Gruevski
SDSM, Socialdemokraterne, har boykottet parlamentsarbejdet siden valget i april 2014. Det har partiet, fordi det mente at Gruevski’s VMRO-DPMNE og juniorpartneren BDI vandt valget ved hjælp af svindel.
Som betingelse for at genoptage parlamentsarbejdet stillede SDSM, at valget skulle gå om, og at der i mellemtiden skulle dannes en teknisk overgangsregering. Gruevski kunne naturligvis ikke gå med til nogen af delene.
Gruevski forklarede her til eftermiddag, at han havde fire møder med Zoran Zaev mellem september og november. På disse møder skal Zoran Zaev have afpresset Gruevski. Hvis ikke Gruevski gik ind på SDSM’s ovennævnte betingelser, så ville de kompromitterende oplysninger blive offentliggjort. Ifølge Gruevski var nogle af de oplysninger, Zoran Zaev på baggrund af aflytningerne kunne afsløre for Gruevski, nøjagtige.
Det førte allerede efter det første møde til den politimæssige efterforskning, har politiminister Jankuloska her til aften oplyst. Efterforskningen har blandt andet sikret en række computere, som tilhører de sigtede.
Gruevski gør også opmærksom på, at andre oplysninger var unøjagtige i Zoran Zaev’s gengivelse.
Oplysningerne fra Zoran Zaev var således på den ene side tilstrækkeligt præcise til, at Gruevski angiveligt fandt det relevant at indlede en efterforskning, mens andre oplysninger var unøjagtige. Det sidste er naturligvis en i kommunikationshenseende bekvem ”frame”, hvis Gruevski på et senere tidspunkt finder det nødvendigt at afvise de oplysninger, bomben måtte indeholde.
Læs også:
Makedonien: nu bliver oppositionen strittet ud
Makedonsk for begyndere
Makedonien: 23 år og fortsat navnløs
Mere om: Politisk krise i Republikken Makedonien 2015-2017