”Er konkurrencedygtighed virkelig alt,” spørger Christian Bode. Den netop pensionerede generalsekretær for Deutscher Akademischer Austauschdienst leverer dyb kritik af EU’s Youth on the Move initiativ.
Youth on the Move-initiativet er beskrevet på forfærdeligt mange sider, men ambitionen bag papirerne kan koges ned til næsten ingenting: Læringsmobilitet bidrager til EU’s konkurrencedygtighed. Er det virkelig ambitiøst nok, spørger Christian Bode, som i dette øjeblik afslutter sin tale i Antwerpen.
Youth on the Move – Mobility for all-konferencen finder sted i dag og i morgen. Det belgiske EU-formandskab og EU-Kommissionen er værter for konferencen.
Christian Bode spørger
Er en borger alene interessant, fordi han eller hun skal rekrutteres til produktionsapparatet?
Filosofien bag nøgleordene konkurrencedygtighed og employability, som har skabt så få vindere og så mange tabere, er den virkelig alt, vi har at byde på?
Er klimaforandring, energiknaphed, infektionssygdomme som HIV og andet slet ikke værd at overveje som baggrund for vores uddannelsestænkning?
Finansdrengene mangler dannelse – ikke læringsmobilitet.
”Tag nu finansdrengene i London, Frankfurt og New York, som har spillet vores penge væk, og som har udløst finanskrisen,” forklarer Bode:
”Har de måske ikke masser af international erfaring? Har de ikke fået mere end nok af, hvad der findes i grønbogen Youth on the Move?”
Og Bode svarer selv, og mener der skal mere end konkurrenceretorik til:
”De mangler simpelthen moralsk orientering, og det har de aldrig hørt om i deres curriculum.”
Vi skal en anden vej, mener Bode. Vi skal genoplive og transcendere ideen om den dannede borger (Bildungsbürger) for en retfærdig globaliserings skyld. Vi bør arbejde for et globalt medborgerskab, og det bør inkluderes i EU-Kommissionens uddannelsesprogrammer, foreslår Bode.
”Man skal passe på med at invitere pensionister, for de er udenfor alle former for institutionel kontrol,” forklarer Christian Bode om sig selv og sin kritik.