Årsdagen for Ohrid-aftalen giver igen anledning til at dyrke skillelinjerne mellem de albanske politikere i Makedonien. Splittelse truer måske partiet BDI.
I Zajas levede engang en gumpetung hest. Den var vanskelig at styre, for dens figur gjorde den umulig at sadle. Det ved omtrent alle i Makedonien, fordi hesten og dens kedelige egenskab nævnes i en telefonsamtale mellem Ali Ahmeti og Musa Xhaferi. Samtalen blev aflyttet, og i forbindelse med aflytningsskandalen er den blevet offentliggjort i ”bombe” nummer 38.
Ali Ahmeti er leder af partiet Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI), mens partifællen Musa Xhaferi er en af vice-premierministrene i regeringskoalitionen med det makedonske, nationalkonservative VMRO-DPMNE. De to kommer begge fra Zajas, hvorfor den nu berømte hest findes i begge politikeres erindring.
Når hesten har noget at gøre i samtalen, er det fordi de to gamle venner snakker om Artan Grubi. Og de synes, han minder om hesten. Artan Grubi er partileder Ahmeti’s kabinetchef og således også en partifælle.
Når den gumpetunge hest spiller en rolle i det nærmest rituelle årlige skænderi på den albanske side af makedonsk politik, så er det fordi BDI har udsendt en pressemeddelelse, hvori Ali Ahmeti bl.a. beskylder sine modstandere for at være barnlige.
Det har Ibrahim Zeqiri reageret på. Han er en af profilerne i det nystiftede albanske parti, BESA. I et Facebook-indlæg henviser han til samtalen om den gumpetunge hest og meddeler på den baggrund, at Ali Ahmet selv kan være barnlig.
Og så er der lige den sløjfe på historien, at det naturligvis ikke er Ali Ahmeti, der skriver pressemeddelelser. BDI-pressemeddelelsen er sandsynligvis – og det går Ibrahim Zeqiri givetvis ud fra – skrevet i Ahmetis kabinet af Artan Grubi.
De albanske toppolitikeres landlige referenceramme vækker moro blandt byboer af både makedonsk og albansk tilsnit. Og den uforsigtige skidtsnak om en partifælle er naturligvis uheldig. Men ret beset ville det være lykkeligt for Ahmeti og BDI, hvis der ikke var mere at sige om skillelinjer blandt albanerne. Men det er der.
Albansk fødselsdagsfight
Torsdag var det 14 år siden, at Ohrid-aftalen blev underskrevet. Det markerede sekretariatet for implementeringen af Ohrid-aftalen med en konference på Hotel Holiday Inn i Skopje. Hvert år giver denne fødselsdag anledning til, at landets albanere lufter deres frustrationer, fordi den makedonske side ikke overholder aftalen. Således også i år.
I år er det dog, som om stødene rammer lidt dybere. Man langer ikke ud efter makedonerne, for det er ikke dem, man knytter forventninger til. Man forsøger derimod at træffe BDI-partileder Ali Ahmeti, som ifølge kritikerne ikke gør nok for at holde sin makedonske regeringspartner fast på aftalen.
Det albanske oppositionsparti Partia Demokratike Shqiptare (PDSh) lagde ud med følgende spørgsmål:
”Hvad er der egentlig at fejre og markere i dag, bortset fra BDI’s fejl og inkompetence?”
Og partiet BESA, som blev stiftet i efteråret, erklærede beklagende, at Ohrid-aftalen reelt var død.
Det var på den baggrund, at Ali Ahmeti og BDI sendte pressemeddelelsen ud, som blandt andet kaldte kritikerne barnlige.
BDI og Ahmeti nævner i pressemeddelelsen også alle de fremskridt, som albanerne – ifølge BDI – skylder den væbnede konflikt i 2001 og den Ohrid-aftale, der kom ud af konflikten. Meddelelsen minder om muligheden for at benytte albanernes flag, oprettelsen af et albansk statsuniversitet, omkring 20.000 albanere, der nu er offentlige administratorer og over 4.000 albanere i de væbnede styrker. Sluttelig beskyldes ”de barnlige” for at have erklæret alt dette ”dødt”, hvilket sikkert skal betyde ligegyldigt.
Som nævnt ovenfor tog BESAs Ibrahim Zeqiri til genmæle i forhold til ordet barnlig, men først mindede han om følgende:
- Oprørerne i UÇK Makedonien har endnu ikke fået ordnet deres status, selvom også dette er bestemt i Ohrid-aftalen
- Det albanske sprog vil heller ikke i 2015 opnå at blive lovgivningssprog på lige med makedonsk, selvom det står i Ohrid-aftalen.
- Det er nu 11 år siden, at aftalerne i Ohrid efter planen skulle have været ført ud i livet.
Det første kritikpunkt svier rigtig meget i BDI. Herom senere.
Zeqiri spiste også brød til de angivelige fremskridt, som BDI hævdede i sin pressemeddelelse. Eksempelvis mener Zeqiri, at de mange offentlige administratorer reelt er partislaver, som tager pladsen fra folk med meritterne i orden. Og han nedgør det albanske universitet, som han vistnok mener, er reduceret til et partikontor og i øvrigt blandt de ringeste i verden.
Ohrid-aftalen er albanernes målestok
Som man ser, går de albanske partier ind for, at albanerne skal hævde deres forfatningssikrede rettigheder og de håndslag, der blev givet med Ohrid-aftalen. Og det er dét, de diskuterer og måler sig selv og hinanden på.
De albanske partier i Makedonien er ikke separatister. Derfor er det heller ikke en del af debatten, om de albanske partier nærmer sig henholdsvis fjerner sig fra albansk uafhængighed.
Det er klart, at BESA slår sig op på, at de vil kunne gennemføre mere, end BDI har fået gennemført. Og det samme gælder for PDSh.
Det er graden af kompromisvillighed, der skiller partierne. Det skiller også BDI internt. Partiet er splittet i de mere eller mindre pragmatiske. Venlige iagttagere vil vide, at der somme tider er positivt sammenfald mellem kompromisvilje og personlige interesser (læs: korruption og klientelisme), mens mindre venlige stemmer vil sige, at det er reglen snarere end undtagelsen.
Det var Ohrid-aftalen, der skabte fred mellem de væbnede albanske oprørere i NLA eller UÇK Makedonien og de makedonske sikkerhedsstyrker. I den forfatning, albanerne ikke ville underlægges, forsøgte penneførerne at gøre Makedonien til en ren nationalstat, hvilket ville være ensbetydende med, at albanerne – kultur, sprog, osv. – per definition ville udgøre et fremmedelement. Den ændrede forfatning gav albanerne plads i forfatningen, selvom de ikke blev helt ligestillet med makedonerne.
Ohrid-aftalen var et kompromis. Det der gør de albanske partier forskellige, er i hvor høj grad de er parat til at gå på kompromis med kompromisset.
Kommandanterne i BDI
Til forskel fra PDSh og BESA, så er BDI vokset ud af den væbnede konflikt i 2001. Derfor rummer partiet fortsat de såkaldte kommandanter – altså soldaterne i NLA eller UÇK Makedonien. Derfor er spørgsmålet om at ordne oprørerne status, som det nævnes oven for, i særlig grad et ømt punkt for BDI. Det er netop det punkt, der også internt i BDI skaber splittelse.
De albanske partier mener, at oprørerne skal sikres pension på lige fod med de mænd, der i 2001 kæmpede i eller sammen med statens sikkerhedsstyrker. Og krigsinvaliderne bør naturligvis have invalidepension, mener man. Det er efter 14 år endnu ikke lykkes at få ordnet kommandanternes forhold.
Når det ikke kan lykkes, trods ordene i Ohrid-aftalen, er det selvfølgelig fordi de makedonske partier stritter imod.
Kommandanterne tilhører især BDI-partiorganisationerne i Kumanovo (Kumanovë) og Kicevo (Kërçovë). Det er ifølge iagttagere grunden til, at Kicevo ønsker sig en strammere linje og ikke hører til Ali Ahmetis sikre støtter. Det på trods af, at Ahmeti selv kommer fra området. Partiorganisationen i Kumanovo regnes derimod for at støtte Ali Ahmetis linje, selvom kommandanterne altså er i klemme.
Der er også partiorganisationer, som finder Ali Ahmetis linje for stram, og som er kendt for en mere kompromissøgende linje. Hertil hører ifølge iagttagere partiorganisationen i Tetovo (Tetovë) med borgmester Teuta Arifi i spidsen.
Blandt de øvrige vigtige og større partiorganisationer hører Skopje (Shkup), som støtter Ali Ahmetis linje.
Flækker BDI?
Den 13. august kunne INA meddele [oprindeligt link, https://web.archive.org/web/20160323193721/http://ina-online.net/bdi-drejt-ndarjes-fraksioni-i-rebeluar-do-formoje-parti-te-re/, red], at en fraktion inden for BDI ville bryde ud og stifte et nyt parti. Historien havde man fra en angiveligt sikker og højt placeret, men anonym, BDI-kilde.
Det er ikke første gang, man læser netop det rygte. Men denne gang satte INA navne på udbryderne, som skulle bestå af bl.a. Hazbi Lika, Fatmir Dehari med flere. Navnene identificeres netop som de, der repræsenterer et større hensyn til kommandanterne.
Ifølge kilden vil bruddet ske i de kommende uger og både borgmestre, hele partiafdelinger og statsfunktionærer vil angiveligt flytte over i det nye parti.
Hazbi Lika har efterfølgende benægtet, at der skulle være tale om at stifte et nyt parti. Derimod lægger han ikke skjul på, at han mener, partiet har fjernet sig fra de idealer, kommandanterne kæmpede for i 2001 og som førte til Ohrid-aftalen. Han mener også, at Ali Ahmeti har ansvaret. Det er dog ikke noget nyt, at Lika står på det synspunkt.
–
Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI) er det samme som DUI, som er akronymet for både den engelske og makedonske – og danske – titel, Demokratisk Union for Integration.
Partia Demokratike Shqiptare (PDSh) er det samme som DPA, Democratic Party of the Albanians, og akronymet passer på både engelsk og makedonsk.
Rilindja Demokratike Kombëtare (RDK) er det samme som NDR, National Democratic Revival, som er akronymet på engelsk – og dansk. På makedonske bliver akronymet NDP. Partiet opnåede ét mandat ved valget i 2014 og er ikke nævnt i teksten.