Teaterterror i Makedonien?

Tirsdag hævdede regimet i Makedonien, at albanske terrorister i nattens løb havde angrebet en politistation. Uafhængige medier tror ikke regimet over en dørtærskel.

Læs også om aktionen den 9/5 2015 i Kumanovo her, her og her og om Makedoniens politiske krise her.

Politi- og indenrigsministeriet i Makedonien hævder, at der natten til tirsdag fandt et terrorangreb sted i Gosincë (Гошинце) nær grænsen til Kosovo. Cirka fyrre bevæbnede, uniformerede og maskerede mænd skal angiveligt have overmandet de tjenestegørende på byens politistation. Tre af fire politifolk blev angiveligt bagbundet, afvæbnet, filmet under seancen og måtte herefter høre på politiske budskaber, hvorefter mændene forsvandt.

Overfaldsmændene skal have sagt, at politimændene ville blive dræbt, hvis de vendte tilbage for at bemande politistationen, at de ønskede deres egen stat, og at de ikke anerkendte Ohrid-aftalen. Ohrid-aftalen afsluttede den væbnede albanske opstand i 2001.

De angivelige terrorister bar ifølge politifolkene UÇK-symboler. Politi- og indenrigsministeriet mener, at de fyrre har krydset grænsen og kommer fra Kosovo. Talsmanden talte angiveligt gebrokkent makedonsk, mens lederen kun talte albansk.

Uafhængige klassiske og sociale medier tror ikke på historien.

Umisforståelig satire: UÇK-symbolet er blevet til et UÇG-symbol, hvor G’et står for Gruevski. De albanske ørne er udskiftet med løverne fra premierminister Gruevskis nationalkonservative VMRO-DPMNE-parti. Symbolet cirkulerer på de sociale medier.

Mistillid for fuld skrue

”Gruevskis Befrielseshær tager ansvaret for angrebet,” lyder så overskriften på en satirisk artikel fra det politiske ugemagasin Fokus. Nikola Gruevski er premierministeren og beskyldningen er til at forstå: Gruevski står selv bag angrebet, mere end antyder Fokus.

Videre hedder det i artiklen, som illuderer at være en meddelelse fra befrielseshæren, at man er stolt af med angrebet at være med til at vende opmærksomheden væk fra de angreb, som seljakken Zaev dagligt retter imod Gruevski.

Her hentyder Fokus til de såkaldte politiske bomber, der med Zoran Zaev som afsender, fortsat springer i landets aflytningsskandale. Ordet seljak er nedsættende, og hentyder til, at politi- og indenrigsminister Gordana Jankuloska benyttede dette ord om sin kollega, transportminister Mile Janakieski i en af de offentliggjorte lydoptagelser. Det betyder noget i nærheden af bondejok.

”På politistationen fandt vi nogle små mennesker, dækket af JNA-tæpper, som efter at vi bandt deres hænder med … en slags sort mekanisme, vi … gav en fem-seks slag, hvilket jo kun er en forseelse og ikke en forbrydelse,” hedder det videre i artiklen.

Med de ”små mennesker” hentyder Fokus til en samtale om de makedonsktalende, albanske statsborgere, som af regimet hyres til at stemme ved valgene i Makedonien. I en samtale, hvor stemmerne angiveligt tilhører politi-og indenrigsminister Jankuloska og Gruevskis kabinetchef Martin Protuger, kalder Jankuloska de hyrede for ”små mennesker”.

JNA var den Jugoslaviske hær. Bemærkningen hentyder igen til en af optagelserne i aflytningsskandalen, hvor to stemmer jamrer over landets uansvarlige finansielle situation. I den forbindelse falder der en bemærkning om, at mens regimet øder midler bort på overflødige projekter, så benytter landets politistationer fortsat sengetøj fra Jugoslavien-tiden.

Stemmerne tilhører angiveligt finansminister Zoran Stavreski og politi- og indenrigsminister Jankuloska.

Den sorte mekanisme hentyder til en samtale, hvor det diskuteres, hvordan man åbner og lukker en stjålet valgurne. Stemmerne tilhører angiveligt transportminister Janakieski og chefen for det hemmelige politi, Saso Mijalkov. Endelig hentyder de fem-seks slag til en optagelse, hvor man planlægger et fysisk overfald på Skopjes centrumborgmester Andrej Zernovski. En stemme, der angiveligt tilhører Gruevski forklarer, at borgmesteren bør tilføjes en fem-seks slag, og hvordan gerningsmanden vil slippe for straf.

Og artiklen fortsætter på samme måde med hentydninger til, hvordan Roma skal ”trækkes i ørerne” og hvordan nogen ”ender i en grøft et sted”, og til Gruevskis penge i Belize, og hvad der ellers er blevet sagt i de mange optagelser.

Flere reaktioner

Fokus er naturligvis ikke det eneste medie, der har dækket sagen. Men Fokus udmærker sig ved at være et af få makedonsk-sprogede medier, der ikke er en del af regimets klientel, og som således har en uafhængig redaktion.

Derfor cirkulerer netop Fokus’ artikel på de sociale medier, og det samme gør et væld af tilsvarende sarkastiske udlægninger af sagen.

Det store makedonske oppositionsparti, SDSM, har med rene ord meddelt, at de regner den angivelige terrorhandling for at være fup. De mener, regimet selv har arrangeret det. Motivet er ifølge SDSM at fjerne opmærksomheden fra aflytningsskandalen, som truer med at vælte regimet.

Såvel SDSM som Fokus bakkes op af veteraner fra den væbnede konflikt i 2001. Tv-stationen Telma havde i aftes Stojanche Angelov og Abedin Zumberi i studiet. Angelov deltog på makedonsk side og Zumberi på albansk side i konflikten. Zumberi var kommandant i Makedoniens UÇK anno 2001 og bor i netop Gosincë-området. Hverken Zumberi eller Angelov tror på (oprindeligt link, http://www.lajm.net/angelov-sulmin-e-kane-kryer-persona-te-panjohur-duke-keqperdorur-emrin-e-uck-se.html, red), at UÇK i Kosovo eller Makedonien har noget med sagen at gøre.

De lokale i Gosincë har ifølge tv-stationen Alsat M ikke bemærket noget. De tror ikke på, der er sket et terrorangreb. Byen er beboet af albanere. Alsat M er albansk ejet og er ikke en del af regimets klientel.

Medierne er en del af krisen

Regimets medier har naturligvis dækket historien. Regimets medier er stort set alle større medier, der benytter det makedonske sprog. Det er svært at sige, i hvor stort omfang, de enkelte medier er en del af regimets klientel. Derfor kan man ikke helt vide, hvor meget af stoffet, der er bestillingsarbejde.

Siden den 9. februar har aflytningsskandalen, som fortsat udfolder sig, bekræftet netop dette forhold. Det er også aflytningsskandalen, der gør, at regimets troværdighed er tæt på ikke-eksisterende, selvom store dele af befolkningen, muligvis endda et flertal, fortsat bakker op om det.

I det tilfælde, at der virkelig er foregået et angreb på politistationen, så udgør det naturligvis i sig selv et problem, hvis befolkningen ikke tror på det.

"Teaterterror i Makedonien?" blev sidst opdateret: 4. juni 2020 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i Makedonien, Medier i Nordmakedonien, Ohrid Framework Agreement, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv en kommentar