Blå mandag i Makedonien

Gruevski træder tilbage, parlamentet opløses, der bliver valg 24. april, og Emil Dimitriev bliver leder af overgangsregeringen, skrev MIA i går. Men er der noget nyt i Makedonien?

Er der noget nyt i Makedonien?
Headache af threephin, Creative Commons License 2.0

Det er nok muligt, at EU og USA i hidtil uset grad er blevet snydt af Republikken Makedonien under ledelse af premierminister Nikola Gruevski. Hvis det forholder sig sådan, kandiderer forholdet til en nyhedsrubrik, og det skal jeg komme tilbage til. Derimod betyder gårsdagens formelt set store nyheder muligvis blot, at man ikke skal forvente noget nyt i Makedonien.

Det kommer an på, hvem der udlægger teksten.

Formelt set opfylder Gruevski’s afsked og udskrivelsen af valg til afholdelse den 24. april to af løfterne i den såkaldte Przhino-aftale. Men det er ikke sikkert, at afskeden og valgudskrivelsen støtter det, der var formålet med Przhino-aftalen: nemlig at forberede afholdelsen af frie og retfærdige valg den 24. april.

Oppositionens udlægning

Torsdag aften annoncerede Gruevski sin betingede afskedsbegæring. Betingelsen var, at der skulle udskrives valg den 24. april, og at man altså på det punkt skulle holde sig til Przhino-aftaleteksten.

Betingelsen blev opfyldt, da parlamentet i går bekræftede valgdatoen. Gruevski råder over et flertal i parlamentet, hvorfor oppositionen under ledelse af Socialdemokraterne, SDSM, ikke kunne forhindre valgudskrivelsen. De boykottede afstemningen.

Det giver et meget kort tidsspand inden valghandlingen, hvilket i oppositionens udlægning vil betyde endnu en omgang ufrie og uretfærdige valg. Det skyldes blandt andet, at der kun er kort tid til at rense valglisterne for ikke-eksisterende borgere og til at regulere mediernes optræden, så dækningen bliver om ikke upartisk og faktabaseret så i hvert fald fair.

I oppositionens optik har premierminister Gruevski og partiet VMRO-DPMNE obstrueret, forhalet og ignoreret udmøntningen af Przhino-aftalen i løbet af efteråret. Derfor vil der igen blive svindlet, de døde vil fortsat stemme på regeringspartierne, medierne vil igen fremstille SDSM som vestens og George Soros´ lakajer, og medierne vil holde mikrofonen for Gruevski, og igen og igen vise alle de snore, han kan nå at klippe over til nye børnehaver, veje og fabrikker i de makedonske dele af landet.

Hvis oppositionen har ret, så er de tilsyneladende nyheder i Makedonien i virkeligheden udtryk for, at alt bliver ved det gamle. Regimet vandt.

Regimets udlægning

SDSM frygter, at valget den 24. april bliver vundet af den siddende regering med VMRO-DPMNE i spidsen. Det er den reelle grund til, at de ikke ønsker valg så tidligt som den 24. april, hævder landets dominerende medier og regimetro eksperter. Man tror ikke på, at SDSM er oprigtige i deres kamp for frie og fair valg.

Ifølge Gruevski har regimet strakt sig meget vidt og indgået mange kompromisser i løbet af Przhino-processen. Det hævdede han blandt andet i sin tale til nationen torsdag aften, hvor han annoncerede sin betingede afsked.

VMRO-DPMNE har således til fulde levet op til sin del af aftalerne, mens det modsatte gælder for SDSM, sagde Gruevski. Og på dagen kunne han dokumentere det med et eksempel, for SDSM lagde jo netop op til, at man fredag skulle beslutte at udskyde valgdatoen. Fredag mødtes aftaleparterne nemlig endnu engang i Przhino ved Skopje og denne gang sammen med EU-Kommissær Johannes Hahn.

Hvis Gruevski og regimet har ret, så er de tilsyneladende nyheder i Makedonien i virkeligheden udtryk for, at det hele var en storm i et glas vand. Alt bliver ved det gamle. VMRO-DPMNE vil vinde igen, og Gruevski kommer tilbage – som han lod forstå i sin tale torsdag.

Var det bare det?

Przhino-aftalen er en følge af, at aflytningsskandalen i løbet af 2015 afslørede de virkelige forhold i Republikken Makedonien, af Priebe-rapportens anbefalinger, og af det utålelige, at det blev officielt kendt, i hvor høj grad Makedonien er på vej væk fra EU- og NATO-kompatible forhold.

EU og USA har herefter gjort en stor indsats for at skabe betingelserne for frie og retfærdige valg. EU-lande og USA har ikke lagt skjul på, at de regner Gruevski for at være skyld i aftalebrudene i efteråret, og har generelt erklæret stor mistillid til Gruevski’s regime.

Det er vanskeligt at forestille sig, at EU og USA efter al den møje blot lader Gruevski og VMRO-DPMNE vende tilbage til et uforandret Makedonien, der i stigende grad fjerner sig fra EU og NATO.

Derfor er det nok for tidligt med en rubrik a la: “Gruevski snyder USA og EU”.

Przhino-aftalen hedder sådan, fordi den kom i stand i EU’s villa i kvarteret Przhino (Пржино) den 2. juni 2015.

"Blå mandag i Makedonien" blev sidst opdateret: 13. august 2019 af John Petersen
Dette indlæg blev udgivet i EU, Makedonien, Politisk krise i Nordmakedonien 2015-2017 og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Blå mandag i Makedonien

Der er lukket for kommentarer.